#prataomdet del 5

Av , 25 juni, 2011 18:49

Tänk att det finns så många tabun att prata om! Denna gång tänkte jag helt enkelt skriva lite om toalettvanor och hur man kan göra dem på bästa sätt. Mycket av det här vet ni säkert redan, men lika bra att skriva ner det, tänkte jag. Men jag tror att det här blir det sista #prataomdet, om ni läsare inte har något förslag på andra tabun som ni tycker att jag borde ta upp.

Min första läkares stalltips till mig inför vuxenvärlden, jag var då tonåring, var att se till att bo i en bostad som har två toaletter för då blir livet lättare för både mig och min familj. För som ni vet så kan man ju ibland bli sjuk och få väldigt bråttom till toaletten och då är man ju tacksam om det inte står en tonåring i ett låst badrum för en tre timmars-dusch just då… Faktum är att två toaletter och ett stort kök med hel frys och kyl är det som står högst på min lista över krav på min framtida bostad med pojkvännen.

Toalettpapper är en annan femma. Springer man på toa mycket vill man inte ha skrovligt returpapper i rumpan. Dels gör inte skrovligt returpapper inte rent ordentligt, dels är det skrovligt. Jag vill hellre ha Lambi i rumpan, eller något annat mjukt papper. ”Använd Lambi, så blir din rumpa som Bambi” skaldade jag och mina vänner i ungdomen när vi satt och hittade på korkade slogans för olika varumärken. Men jag är hellre Bambi i rumpan än har rivjärn i rumpan, som jag tycker att en del returpapperstoapapper orsakar. Mjukt papper må kosta lite mer än returpapper, men det är det värt. Lite som min vän som ansåg att man skulle lägga mycket pengar på en bra säng och på bra skor för ”är man inte i den ena så är man i den andra”. Går man mycket på toa så är det skönt med mjukt papper.

När man är extra dålig kan det bli narigt i rumpan och det bästa är att först och främst se till att det är helt rent därnere, vilket lämpligast göres med en våt bomullsrondell (eller flera) som tvättar rent tills det är helt rent på bomullsrondellen. Sedan kan man använda salvor, idomin brukar fungera på bebisar och det fungerar på vuxna också. Om man inte får det helt rent därnere kan man få väldigt ont och salvan motverkar sprickor. Det kan vara bra att tänka på sin egen rumpa som en bebisrumpa när man är sjuk så att man vårdar den väl, inte minst för att den utsätts för stora påfrestningar när man springer på toa stup i kvarten.

En annan sak som många inte tänker på är att det är inte så bra att sitta och krysta på toaletten när man ska göra ”number two”. Då kan man nämligen spricka upp sår i tarmen, särskilt i slutet av tarmen. Det är självklart inte helt lätt att undvika att krysta om tarmen krampar vid diarré eller om man är förstoppad. Men det allra bästa är att andas lugnt, och helst av allt bara öppna upp sig när man andas ut och inte tvinga ut saker. Då skadar man sin tarm mindre är min erfarenhet. I alla fall har jag på det sättet fått mindre blod i avföringen när jag var sjuk i ett tidigare återfall.

Om man måste krysta för att man är förstoppad bör man fundera över hur man motverkar det och vad som orsakat förstoppningen. Jag har själv sällan detta angenäma problem, det har bara uppstått i samband med att jag ätit salovum och det blivit för mycket AS-faktor i tarmen men då brukar jag minska dosen av salovum. Vad jag förstått så hjälper t ex husk eller psylliumfrön bra mot förstoppning. Men som sagt var, jag är mer expert på diarréer så jag kan inte tala om vad som hjälper mot förstoppning. Kan däremot berätta att när jag var kass nu för någon vecka sedan testade jag husk, vilket var en intressant upplevelse: från att ha bajsat typ nyponsoppa så bajsade jag gelé istället. Jag vet inte riktigt om det var det som Jini Patel Thompson och de andra menade var så bra med att man stoppade diarréer med husk direkt…tror inte det…

Slutligen: kom ihåg att städa toaletten ofta. Är man sjuk bör den kanske städas varje dag eller flera gånger om dagen. Jag har märkt att alla mina toaletter blir förstörda efter ett par år bara och det är svårt att få dem helt rena, trots att jag rengör dem ofta. Misstänker att mina mediciner färgar toaletten så att det är svårt att få porslinet rent. Spola också snabbt efter utfört förvärv så luktar det inte lika länge efter dig när nästa familjemedlem ska in.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy