Att gå upp i vikt

Av , 17 juni, 2010 19:45

Många av oss som har Mb Crohn eller Ulcerös Colit drabbas lätt av undervikt. Jag har sedan jag blev sjuk när jag var 11 år varit smal nästan hela tiden. En period, när jag var au pair i England ett halvår, gick jag dock upp i vikt med hjälp av billigt engelskt godis. Men normalt för mig är att vara ganska smal.

Många välmenande medmänniskor försöker snällt att ge mig tips på hur jag ska gå upp i vikt efter ett återfall. Ett standardtips är att jag ska äta mer godis och grädde. Dvs allt som är onyttigt för normala, friska människor och som blir överviktiga av den typen av mat. Men för mig och andra som har Mb Crohn eller Ulcerös Colit är det inte alls bra att äta godis, chips och gräddsåser för att bli frisk. Socker är ju extremt dåligt för våra magar eftersom det kan förvärra eventuella candidainfektioner och dessutom försämra vår redan störda bakterieflora i tarmarna.

Godis och socker är inte alls bra för våra tarmar!

För att kunna skriva inlägg på denna blogg har jag ägnat mig åt att leta efter information på Internet på olika teman. För ett tag sedan hamnade jag på en säkert välmenande hemsida från Malmö stad där någon satt sig ner och sammanställt olika kostråd för bland annat oss som har kroniska tarmsjukdomar och är underviktiga. Där står det bland annat att man ska ge personer med Mb Crohn extra desserter och kakor enligt s k A-kost eller E-kost (som egentligen är mer inriktad till avmagrade, sannolikt deprimerade, gamla människor). ”Socker kan användas fritt!” står det i kostråden, som också innebär att man ska ge de sjuka lite extra desserter. Jag blev helt livrädd när jag läste detta, men inte ett dugg förvånad.

Men hur går man då upp i vikt på bästa sätt? En del går upp i vikt i samband med kortisonbehandlingar, som ju dels binder mer vatten i kroppen, dels ökar vår aptit och förbättrar toleransen mot mat. Det bästa sättet att gå upp i vikt är så klart att bli friskare, då går viktuppgången mer av sig själv. Idealet är att bygga upp en såpass stor vikt att man får säkerhetsmarginaler så att man har råd att gå ner i vikt.

Jag har själv tillämpat näringsdrycksprincipen för att gå upp i vikt. Den innebär att jag sörplar i mig en näringsdryck med 300 kalorier i mellan måltiderna. Näringsdrycker kan man få utskrivet via dietist, som ser till att de skickas hem till dig. Se bara till att de inte innehåller mjölkprotein och stå på dig så att du verkligen inte får näringsdryck med mjölkprotein i. De flesta näringsdryckerna innehåller nämligen mjölkprotein, som är ett billigt och bra protein, och en del, särskilt sjuksköterskor på avdelningarna, verkar blanda ihop mjölkprotein med laktos, som är något helt annat. En gång fick jag en ung kaxig dietistkille i luren som sa till mig att jag nog visst tålde mjölk och han ville därför skriva ut näringsdrycker med mjölk i. Jag fick till slut bli riktigt otrevlig tillbaka för att få min vilja igenom och påpekade syrligt att jag nog hade haft min sjukdom längre än han levt… Då var han inte lika kaxig längre.

Andra tips är att äta snäll mat (som det som finns i mina recept här) så att magen blir snällare och behåller maten bättre, dvs näringsupptaget förbättras. Viss mat är snällare än annan: kokt fisk, pressad potatis, burmesisk fisk, kyckling, gärna i gryta, och olika snälla varianter av grönsaksgrytor serverade med ris, quinoa eller hirs. Gröt utan gluten, recept finns under fliken Frukost, är en väldigt bra start för magen på morgonen.

Frukt är bäst som mellanmål

Vissa näringsexperter säger att vi som har Mb Crohn och Ulcerös Colit egentligen ska äta så kallad rotationskost. Det är särskilt viktigt för de som har Ulcerös Colit, men även för Mb Crohn-patienter i akut fas. Rotationskost innebär att man helt enkelt roterar sin kost så att man inte äter samma sak på fyra dagar. Det kräver lite planering men jag märker själv att min mage föredrar att jag äter olika slags mat hela tiden.

Det bästa sättet att gå upp i vikt är att äta lagom stora, gärna lagom små, portioner regelbundet flera gånger per dag. Då utsätts inte magen för alltför tung påfrestning à la Anaconda-dieten, som är populär bland framför allt vissa män/ungkarlar, utan magen får möjlighet att hela tiden arbeta lugnt med lagom mycket mat. Det här är så klart väldigt individuellt men många mår bättre av mindre portioner mat oftare.

Mellanmål är ett lite krångligt kapitel för oss som inte äter smörgåsar eller kakor. Där tycker jag att mina näringsdrycker fungerade bra när jag var sjuk eller på väg att bli frisk. Frukt är nog det bästa mellanmålet för oss tarmsjuka, i normala mängder så klart. Det är nämligen så här att om vi äter frukt till maten kan det sätta i gång en jäsningsprocess i tarmen så det är egentligen bättre att äta frukt mellan målen för då stör inte frukten matsmältningsprocessen.

3 svar på “Att gå upp i vikt”

 1. Marie skriver:

  Var hittar man en näringsdryck som inte innehåller mjölkprotein eller konstiga sötningsmedel? Kan du tipsa om märke/tillverkare?

 2. admin skriver:

  Hej! Jag brukar be om att få ProvideXtra utskriven av en dietist när jag är sjuk. Den mjölkfria varianten finns i svartvinbärssmak (godast tycker jag), körsbär (lite för mkt rosa cocktailbärsmak), lime, äpple och apelsin-ananas. Läs mer här.

  En näringsterapeut har tipsat mig att man ska dricka Ultra Clear Sustain som är baserat på ris och smakar lätt vanilj. Den innehåller massor av vitaminer, mineraler och spårämnen. Läs mer om den här. Den är tyvärr ett hälsokostpreparat och kostar därefter, men lär vara mycket snäll mot magen när den är i uppror.

 3. Marie skriver:

  Tack för tipsen! De här ska jag kolla in.

Panorama Theme by Themocracy