Het som chili…

Av , 24 maj, 2010 19:42

De dietister och läkare som faktiskt har en åsikt om vad vi kroniskt tarmsjuka kan äta brukar säga att vi ska undvika stark mat, lök och vitlök för att våra magar är för känsliga. Själv älskar jag stark mat och jag kan inte leva utan vitlök eller lök i maten, så jag är inte helt säker på att alla med kroniska tarmsjukdomar verkligen alltid måste leva på skonkost (dvs typ kokt fisk och mosad potatis – inte så spännande mat). För min mage är mjölk mycket värre än vitlök eller chili. Den enda gången som jag märkt att magen inte gillar stark mat är när jag har ett återfall (från fasen begynnande till utläkningsprocess).Vet man med sig att tarmarna är såriga ska man undvika stark mat tills vidare.

Jag inser självklart att alla har olika känsliga magar och kanske är jag ett undantag från mängden eftersom jag faktiskt kan äta stark mat, lök och vitlök. Majoriteten av mina recept på varmrätter innehåller lök och vitlök, men jag äter sällan lök och vitlök rått. Läs gärna mer om hur jag gör lök mindre farligt för magen på receptsidan om vegetarisk mat här.

Chili finns i många olika former och jag använder olika slags chili till olika maträtter. Exempelvis använder jag hela torkade kinesiska chilifrukter på bilden ovan i kinesisk mat som gong bao ji ding, kyckling med jordnötter, och gan bian si ji dou, torrstekta haricots verts. Jag använder också mald chili, både grovmalen och finmald chili. När jag gör pho bo, vietnamesisk risnudelsoppa med biff, brukar jag ha lite finskuren thailändsk chili i form av små röda chilifrukter till, liksom i vissa curryrätter. Grön chili, modell större, är förvisso stark, men inte lika stark som de nyss nämnda små chilifrukterna, och den använder jag i den indiska rätten lammfärsbullar i kryddig tomatsås. När jag var i USA en gång köpte jag mexikanska torkade chilifrukter som luktar helt annorlunda än de kinesiska chilifrukterna och som jag använder i mexikansk mat. I en del av mina asiatiska rätter använder jag sambal olek, som är ett slags chilipasta, och kinesisk chilibönpasta.

Faktum är att en anledning till att chili faktiskt kan vara bra för våra magar är att det anses ha antiseptiska egenskaper. I den traditionella kinesiska medicinen sägs att chili höjer temperaturen i kroppen och gör oss mindre kalla, något vi tarmsjuka ofta har problem med.

Givetvis måste man vara försiktig och prova sig fram om man inte vet hur magen reagerar. Kanske har jag härdat min mage så till den grad med sichuanesisk mat – mitt favoritkök i Kina – och thailändsk mat att magen inte är så känslig längre. Faktum är att den första maten jag åt efter mitt senaste återfall var en mycket svag thai-curry, till läkarnas stora fasa (de ville ju att jag skulle äta pulversoppa med mjölk istället). Men det gick bra med thai-curryn som dessutom innehöll kokosmjölk, som har antiinflammatoriska egenskaper och alltså är bra för våra magar.

För den som vill läsa mer om chili kan jag rekommendera ett besök på Katinkas Kitchens sida om chili.

2 svar på “Het som chili…”

 1. pia corneliusson skriver:

  Hej tror du man kan bli irriterad i magen av att ha äta stekt lök varje dag i flera år???Min mage verkar ej vilja ha detta mer fast jag älskar stekt lök…hm…jag har diffust ont i magen på natten nu…Mvh Pia som är löktokig till allt

 2. admin skriver:

  Hej,
  Man kan säkert bli irriterad av allt som man föräter sig på. Däremot är det ju svårt att veta om det är just det som orsakar ditt magont. Får du mindre ont om du skippar löken helt? I så fall är det väl en trolig orsak, annars är det troligen något annat. Om magen inte gillar det så kanske du ska trappa ner på lökkonsumtionen. Själv använder jag lök i nästan alla mina maträtter och har inga problem med det. Däremot tål jag inte större mängder rå lök och det är väldigt många som har problem med just lök för att det ger gaser. Själv brukar jag steka/fräsa löken tills den är helt genomskinlig, vilket gör att den är snällare mot min mage. Vitlök gillar jag också att fräsa med löken. Vitlök har goda egenskaper för tarmarna, så jag äter det trots att jag enligt dietisterna bör undvika det.
  Lycka till!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy