Svart vinbärssylt

Av , 13 augusti, 2010 11:06

Svarta vinbär är mycket rika på C-vitamin och är därmed väldigt nyttiga för oss att äta. Även om en del C-vitamin sannolikt försvinner i kokningen så är denna sylt ändå nyttig (och god).

Svart vinbärssylt

  • 1 kg svarta vinbär
  • 5 dl socker
  • 1-2 dl vatten

Rensa bären väl, repa av dem från ev klasar och skölj bort ev insekter och sniglar.

Lägg de rensade bären i en stor gryta och häll på vatten.

Koka upp under omrörning. Låt koka 10-15 minuter på mellanvärme och skumma sylten.

Häll i socker (mer eller mindre beroende på smak) och låt koka så att sockret blandas väl med sylten, i ungefär 5 minuter.

Häll upp på väl rengjorda burkar nyss sköljda med kokande vatten. Pga den låga sockerhalten måste man frysa in burkarna så att sylten inte börjar mögla.

Svart vinbärssylt passar bra på smörgåsar och har nästan marmeladkänsla.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy