Blåbärsråsaft

Av , 28 maj, 2010 11:43

När jag var liten brukade jag få blåbärssoppa om jag var magsjuk, eftersom det lugnade magen. När jag blev äldre och fick dålig mage, som senare visade sig vara Mb Crohn, fungerade inte Ekströms blåbärssoppa längre, inte ens den osötade varianten. Däremot blev vi rekommenderade, antagligen av någon hälsofanatiker, att jag skulle dricka osötad råsaft på blåbär. Jag minns att jag tyckte det var jättesurt och inte alls gott (men drack det väl som den snälla flicka jag var – vad gör man inte för att bli frisk, typ).

Idag dricker jag fortfarande osötad råsaft på blåbär som jag köper i hälsokostbutiken. Det lugnar magen och den blir glad. Jag tycker inte att det är surt och äckligt längre utan gott, eftersom magen mår så bra av det. Observera att den blåbärssaft jag syftar på är alltså osötad råsaft på blåbär, vilket innebär att den inte behöver spädas. En flaska på 0,5 liter kostar ungefär 50 kr och finns i välsorterade hälsokostbutiker. Blanda inte ihop detta med osötad blåbärssaft som ska spädas med vatten och som man kan köpa i vanliga livsmedelsbutiker. Det är alltså inte samma sak (den billigare saften är nämligen kokad och då har viktiga ämnen försvunnit.) Jag brukar dricka ett halvt glas åt gången så att magen inte överbelastas.

Blåbär är nyttigt för magen inte bara för att det är rikt på oxidanter och vitaminer, utan det har i en nyligen publicerad studie påvisats att det faktiskt hjälper mot magsjukdomar. I det fallet är det tydligen blåbärets fibrer som är bra för oss kroniskt tarmsjuka, vilket man i o f s inte får i sig när man dricker, så det kan vara bra att använda blåbär i exempelvis gröt till frukost.

7 svar på “Blåbärsråsaft”

 1. Johan skriver:

  Hej.

  Jag har UC sedan 5 år tillbaka och startar alltid min dag med just blåbär. Jag har frysen full och tar upp ca 1 dl varje kväll och ställer i kylen. På morgonen har jag dem i fil eller på havregrynsgröt. Detta har fungerat jättebra för mig och bortsett från asacol är jag nu mer medicinfri.

 2. Ingalill skriver:

  Hej!

  Jag skulle vilja göra råsaften själv, på egna blåbär. Nån som har recept? och hur länge står den sig då?

 3. admin skriver:

  Hej Ingalill,
  Jag har inget recept men borde man inte kunna köra färska blåbär i en råsaftcentrifug och sen frysa in den? Alternativt dricka den inom ett par dagar? Eller göra som med äppelmust (som jag dock inte vet hur man gör)? OM någon annan läsare har tips får ni gärna ge förslag här.
  Vänliga hälsningar,
  Tina

 4. Sandra skriver:

  Hej,
  Eftersom jag inte hade nån ”välsorterad hälsobutik” gjorde jag med råsaften själv med hjälp av en saftpress (juicemaster) det funkar helt underbart o 250g blåbär ger ca 150ml saft. Beroende hur bra magen är skulle jag ändå rekommendera att filtrar den igen så att det inte finns några spår av skalen kvar.

  Jag har lärt mig att blåbär är naturens antibiotika o saften eller bättre sagt färgen i blåbären lägger sig skyddande på slemhinnan.

 5. admin skriver:

  Tack Sandra! Mina ”välsorterade” hälsobutiker har sällan blåbärssaft numera så tack för ditt tips!
  /Tina

 6. Sandra skriver:

  Tack själv Tina!
  Köpte igår UltrainflamX på ”din” hälsobutik som verkar funka väldigt bra.

  Tänkte bara tillägga ang. Blåbärsaften att det går aldelles utmärkt med frysta blåbär från ica som är då lite billigare iaf än att köpa den färska varianten. Fast man borde ta de stora odlade för de vanliga har väldigt mycket syra som kan bli problem för magen.
  ICA har också torkade blåbär som är OSOCKRADE som då hjälper mot diarhee om man tugga väldigt noga fördelat över dagen.
  Tack igen för dina värdefulla tips!
  Sandra

 7. admin skriver:

  Tack för tipsen om blåbären, Sandra! Tack också för att du uppskattar min hemsida, det glädjer mig.
  Krya på dig och hoppas UltraInflamax hjälper dig också!
  /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy