Te med ingefära och brunt socker

Av , 27 maj, 2010 17:47

En gång när jag var sjuk rekommenderade min kinesiska väninna Catherine mig att dricka kokt vatten med ingefära och brunt socker. Catherine har läst traditionell kinesisk medicin på kinesiskt universitet och är alltså utbildad TCM-läkare. Jag tog tacksamt emot hennes tips. Efter att jag hade druckit ett par koppar av denna dryck sov jag en hel natt för första gången på flera nätter, så det hade verkligen en lugnande effekt på min mage.

Anledningen till att denna dryck lugnar oroliga magar är för att den är varm, ingefära är anti-inflammatoriskt då det innehåller ämnet zingerone. Ingefära stimulerar även aptiten, matsmältningen, och andningen, motverkar diarré , ökar blodgenomströmningen i hjärnan, samt sägs vara bra mot illamående och åksjuka. Själv brukar jag dricka ingefärste när jag är förkyld – det är skönt för halsen och rinniga näsor. Läs mer om ingefära här.

Enligt kinesisk traditionell medicin är brunt socker ”varmt” och därför bra för de som har en ”kall” konstitution, vilket man ofta anses ha när man har en dålig mage. Det här ett av de få tillfällen jag faktiskt använder socker. Det kan vara värt att notera att brunt socker är mer mineralrikt och alltså nyttigare än vitt raffinerat socker.

Te med ingefära och brunt socker (en kopp)

 • 3-4 cm lång bit ingefära
 • 1 tsk brunt socker
 • nykokt vatten

Koka upp vatten.

Skala ingefäran och skär den i skivor.

Häll det kokande vattnet ovanpå ingefäran i en mugg. Tillsätt 1 tsk brunt socker och rör om. Drick det när det svalnat lite.

Det går utmärkt att hälla på nytt kokt vatten ovanpå ingefäran och fortsätta dricka samma ingefära ett par tre gånger.

2 svar på “Te med ingefära och brunt socker”

 1. Roger skriver:

  Hej, jag använder ingefära mot svår artros i knäna. Tyckte det var ett alternativ värt att prova istället för starka smärtstillande. Jag drack ca en termos om dagen och kunde efter 2-3 veckor lägga undan kryckorna. Jag har fortfarande stora problem med knäna och värken och när problemen blir för svåra tar jag en kur igen. Läkaren som röntgade mig hade aldrig sett så stora förslitningar på en så ung person och sade att jag skulle behöva opereras innan 60-års ålder. Jag är nu 58 och klarar mig utmärkt med ingefära.
  Jag river eller hackar ingefäran och använder en halv tesked till en mugg som jag sötar med honung. För stark dos kan ge ”sveda” i magen så jag dricker hellre svagt fler ggr. Ett riktigt (d)undermedel är ingefäran i alla fall som kan ge lindring och bot mot både det ena och det andra.

 2. admin skriver:

  Fantastiskt! Jag har en bekant som testade japansk ingefära (sådan som kommer med sushi) och som också upplevde stora förbättringar i sin artros med detta. Ingefära är ju antiinflammatoriskt så jag antar att det är en av anledningarna till att det fungerar så bra!
  /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy