Ugnsbakade grönsaker

Av , 20 december, 2010 20:42

Det här är en av mina favoriträtter. Första gången jag såg receptet var i en kokbok av Anna Bergenström. Det är en rätt som jag trivs med att göra eftersom den är lätt att göra och den går att variera beroende på vilka grönsaker man har hemma. Grönsaker som jag tycker gör sig särskilt bra i ugn är röd lök, vitlök (gärna hela klyftor med skalet på), aubergine, zucchini, paprika, olika rotfrukter som palsternacka, sötpotatis eller vanlig potatis. Jag brukar skära grönsakerna ganska grovt. För den som likt mig vill undvika nattskatteväxter, inklusive potatis, aubergine och paprika, rekommenderar jag att man istället använder butternutsquashpumpa eller vanlig pumpa, vilket är väldigt gott. Man kan också med fördel använda sötpotatis istället för potatis.

Hemligheten är att använda en hel del olivolja och strö flingsalt över grönsakerna innan man stoppar in dem i ugnen. Därefter bakar de sig själva och blir väldigt goda. Den som vill kan strö kryddor som lite basilika, timjan eller persilja ovanpå.

Ugnsbakade grönsaker

  • 1 röd lök
  • 5-6 vitlöksklyftor (hela med skal på)
  • blandade grönsaker, t ex 1 aubergine, 1 zucchini, 1 röd paprika
  • 3 potatisar
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Mald svartpeppar

Skär grönsakerna, inklusive rödlöken, grovt och lägg i en lätt oljad ugnsform tillsammans med de hela vitlöksklyftorna.

Strö flingsalt över och mal svartpeppar. Häll på lite extra olivolja ovanpå och rör om.

Stoppa in i ugnen på 200° och rör om i ugnsformen en gång i kvarten tills grönsakerna är mjuka och lite krispiga. Det tar ungefär 45-60 minuter innan de är klara.

Servera grönsakerna till kött eller kyckling.

Det går också att variera med att hälla i lite smulad grekisk fårost i ugnsformen. Ibland har jag även slängt i lite kalamataoliver med gott resultat.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy