Nässelsoppa

Av , 23 april, 2011 08:25

Jag älskar verkligen nässelsoppa. Nu på våren är det perfekt att plocka nässlor, helst med handskar på så klart, och man kan lätt göra baser för nässelsoppa att frys in och använda senare under året.

Kom ihåg att skölja nässlorna väl från grus och annat, helst i flera omgångar med kallt vatten i diskhon. Jag brukar vispa runt i diskhon flera omgångar och lyfta upp nässlorna i ett durkslag medan jag sköljer ur diskhon på grus från nässlorna. När det inte kommer mer grus i sköljvattnet brukar jag skölja en extra gång bara för säkerhetsskull. Ett tips är att vara noggranna när ni plockar era nässlor så att ni inte får med gräs, ogräs och mossa. Bäst är att plocka nässlorna när de är runt 5 cm höga eftersom man då kan undvika att få med jord. Jag brukar använda sax när jag plockar eftersom jag då kan använda saxen som redskap för att få ner dem i min påse.

Nässelsoppa (4 portioner)

  • 2 liter färska nässlor
  • 1.25 liter vatten
  • 3 tsk grönsaksbuljong
  • 2 msk ghee
  • 2 msk maizena
  • 1 msk finhackad gräslök (t ex fryst)
  • 0.5 dl oatleygrädde
  • Salt och peppar

Skölj nässlorna väl enligt beskrivning ovan och ta bort stjälkar som ser alltför grova ut.

Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg i nässlorna. Låt koka i 15 minuter under lock.

Ta upp nässlorna och låt svalna. Hacka dem grovt på en skärbräda.

Gör en kula av maizena och ghee.

Koka upp nässelspadet och lägg i grönsaksbuljongen och nässelhacket och gheekulan med maizena.

Låt koka ett par minuter och häll därefter i 1 dl oatleygrädde samt eventuellt lite gräslök. Smaka av med lite salt och peppar vid behov.

Servera nässelsoppan med kokt ägg (pocherat ägg om ni vill vara avancerade) och bröd/riskaka.

Om man vill koka nässlor för frysen så brukar jag göra som så att jag endast kokar nässlorna i 3 dl vatten i 15 min och därefter hackar dem. Även om alla nässlorna inte täcks av vatten i början så krymper de snabbt ihop och man kan röra runt bland dem för att få samtliga blad förvällda.

Nässelsoppa passar bra som entrérätt, men är inte så mättande. Därför är det bra att servera efterrätt i form av pannkakor, våfflor eller varför inte rabarberpaj eller äppelpaj om man äter det som huvudrätt.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy