Mandelmjölk

Av , 13 januari, 2013 10:52

Det här är en variant på sesammjölken som är ett bra mjölksubstitut och bra dryck till exempelvis gröt. Om man vill ha vitare mandelmjölk ska man skålla mandeln först (koka upp vatten och häll i mandeln, låt koka ett par minuter tills skalen börjar bubbla/lossna, häll då av vattnet och häll på kallt vatten på mandlarna och ploppa ut dem ur skalet). Om smaken blir för kraftig kan man spä med mer vatten. Håller i några dagar i kylen. Jag förvarar min i en burk i kylen.

 • 2 dl mandel
 • 6 dl vatten
 • Ev lite salt, ev lite honung

Lägg mandeln i blöt på kvällen, gärna med lite äppelcidervinäger i (en halv tesked kanske). Häll av mandeln på morgonen och skölj noga. Mixa mandeln i en matberedare/food processor någon minut och häll därefter på lite vatten i taget tills mjölken är välmixad. Filtrera bort nötmassan, som kan användas i bakning (men den är inte lika näringsrik som vanligt mandelmjöl) eller som peeling.

2 svar på “Mandelmjölk”

 1. ann skriver:

  Hej,

  Har ett recept på mjölk av hirs, som du kanske är intresserad av att lägga upp på din blogg? I alla fall följer det här.
  Ha det gott!

  mvh/Ann

  Hirsmjölk:
  ½ dl hirs
  5 dl vatten
  1 knivsudd äkta vanilj

  Låt hirsen dra i vatten i ett dygn. Sila bort vattnet, lägg grynen i en mixer och tillsätt nytt vatten. Tillsätt vanilj. Mixa till en slät mjölk.
  Den håller i kylskåp 2-3 dagar.

 2. admin skriver:

  Tack, Ann! Det ska jag testa!
  /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy