Ghee/Mjölkfritt smör

Av , 23 maj, 2010 20:16

I vintras när jag var sjuk började jag titta på mitt mjölkfria margarin och insåg att det innehöll mer tillsatsämnen än jag velat tillstå. Samtidigt tipsade någon mig om att ghee, dvs den kokade smöret som används ofta i det indiska köket, faktiskt borde vara bättre för mig. Anledningen är att man kokar bort mjölkproteinet, som fastnar i botten på kastrullen, och att det dessutom är snällare mot magen än konstigt processade margariner.

Det är lätt att göra Ghee och även om det smakar väldigt mycket smör så har jag faktiskt inte blivit sjuk av det än, så denna enkla metod verkar fungera utmärkt. För den late finns Ghee att köpa i indiska eller asiatiska butiker här i Sverige. Jag tycker att det är smartare att göra det själv eftersom jag då har kontroll på tillverkningsprocessen. Man kan göra Ghee på ekologiskt eller vanligt smör, men det är bäst att undvika extrasaltat smör, tycker jag personligen. För den som har skirat smör till maten är Ghee ingen nyhet, det handlar bara om att koka smöret lite längre så att det verkligen skiktar sig.

Ghee

  • 1 paket smör, t ex 500 g

Lägg smöret i en kastrull och sätt på värmen på plattan (varmt, dock inte max).

Efter en stund börjar smöret bubbla och man ska då sänka värmen lite, förslagsvis till medel (3 på min spis där 6 är max). Se bild längst till vänster ovan. När det bubblat på en stund brukar det se ut som mittenbilden ovan.

Låt smöret koka i ungefär 20 minuter tills det inte är så bubbligt på ytan längre utan mjölkproteinet har lagt sig vackert på botten av kastrullen. Se bilden längst till höger ovan.

Skumma av de substanser som flyter runt ovanpå det heta smöret och låt svalna en stund. Häll därefter upp det smälta smöret, utan fasta partiklar, i en burk. Jag brukar filtrera smöret genom en finmaskig tesil jag köpt billigt. Numera häller jag alltid upp ghee i en låg glasburk, tidigare använde jag plastburk men det är inte så bra eftersom plasten kan avge gifter när den blir upphettad.

När smöret har börjat svalna och blivit mer fast är det dags att stoppa in det i kylskåpet. Klart!

Ghee håller länge i kylen, uppemot ett år, enligt en läsare. Det är inte något man fryser in dock.

Den som vill studera närmare hur man gör Ghee kan titta på denna amerikanska instruktionsvideo: Cooking Ghee with Dr Helen.

15 svar på “Ghee/Mjölkfritt smör”

  1. Maria Jallow skriver:

    Låter finemang! Har bara en liten åsikt – inte hälla varma saker i plastburkar eller ens använda plast om det går att undvika med tanke på alla kemiska ämnen som kommer från plasten. Glas eller metallburkar är nog att föredra. 😀

  2. admin skriver:

    Helt korrekt! Jag är inte lika renlärig som du men vet att det givetvis inte är bra med plast. Tyvärr är det praktiskt och jag har inte kommit riktigt lika långt i min väg till renlärighet som du. När jag använt glasburkar för ghee tycker jag det varit svårt att få ur burken.
    /Tina

  3. Nina skriver:

    Så du menar att jag som är allergisk mot mjölkprotein skulle kunna använda ghee istället för mjölkfritt margarin???

  4. admin skriver:

    Hej Nina,
    Jag tål inte mjölkprotein, men är inte konstaterad mjölkprotein-allergiker utan blir helt enkelt bara sämre i min mage om jag äter komjölkprotein. Ghee fungerar fint för mig. Men om du är konstaterat allergisk mot mjölkprotein, vilket ofta innebär att man kan få s k anafylaktiska reaktioner mot mjölkprotein (vanligt bland små barn som är mjölkallergiker), dvs man får svårt att andas osv, lite som folk som dör av att någon öppnar ett paket jordnötter på flyget tjugo säten längre bort, då ska du nog undvika ghee. Jag skulle dock vilja avråda att äta mjölkfritt margarin eftersom det innehåller mycket omega 6 som är inflammationsdrivande. Dessutom innehåller det en massa konstiga saker som inte är nyttiga. Bättre med kokosfett eller olivolja i så fall.
    /Tina

  5. Nina skriver:

    Hej och tack för svar. Jag får ingen chock av mjölk. Är konstaterat att jag och alla mina barn har en komjölksprotein-intollerans. Jag blir precis som du dålig i magen. Jag får ta och testa….

  6. admin skriver:

    Ghee är definitivt bättre än mjölkfritt margarin, tycker jag. Smakar godare också.
    /Tina som åt mjölkfritt margarin tidigare innan jag upptäckte att det innehöll omega 6 som är inflammationsdrivande…

  7. Marie skriver:

    De flesta recept på ghee rekommenderar osaltat smör, vilket använder du? Har saltet någon negativ inverkan i sammanhanget?

  8. admin skriver:

    Jag använder helt vanligt ”normalt” smör, inte ens ekologiskt som de ofta också rekommenderar. Ibland drar jag gränsen mellan eko och ”gift” och här blir det sällan eko. Vet inte om saltet har någon negativ inverkan.
    /Tina

  9. IA skriver:

    Letade efter recept på ghee och hamnade här. Jag kör med laktosfritt normalsaltat smör. Ghee håller mycket längre än så, skulle jag säga. Många har det framme i rumstemperatur, men jag har den i kylskåpet. Håller i månader! Klart värt att göra! 🙂

  10. carola skriver:

    hej
    Är lite trög men stelnar smöret efter ett tag så jag kan baka på det ?

  11. admin skriver:

    Hej Carola,
    Jepp, ghee är återgår till ”smörform” när du stoppar in det i kylen. Om du har det framme i rumstemperatur är det lite mer ”geggigt” och inte lika fast.
    Lycka till!
    /Tina

  12. Hanna skriver:

    Hej! Härligt att så många börjar tillverka ghee.
    Fin recept! Bara en rättelse: Ghee håller sig ca 1 år i kylskåp.

    Ha det fint!
    /Hanna

  13. admin skriver:

    Tack Hanna! Jag får rätta till det i receptet. Härhemma räcker en burk ghee oftast inte mer än 2-3 veckor.
    /Tina

  14. Lotta skriver:

    Hej!
    Vi har pratat om att testa Gehee. Kan man använda detta till att baka, är det då samma mängd som vanligt smör?
    /Lotta

  15. admin skriver:

    Jag använder det precis som smör i bakning, dvs samma mängd som det står i receptet. Det fungerar dock bäst om det är i ”fast” tillstånd, dvs att man har det i kylen, när man t ex gör scones andra liknande saker där det är viktigt att smöret inte är smält.
    /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy