Amöbor och alternativkostnader

Av , 29 augusti, 2013 20:51

Kanske hörde ni också på radio i början av veckan om en forskare i Jönköping som upptäckt att vanligt magknip med diarré och förstoppning om vartannat, och svullen mage, inte att förglömma (det låter som beskrivning av klassisk IBS!) beror på att man har en amöba vid namn dientamöban. Läs mer här. Endast i Jönköping, Göteborg och Halmstad gör man regelmässiga prover för att upptäcka denna amöba, som verkar komma med springmaskar, som man tydligen hade ett större utbrott av i Jönköping för några år sedan. Anledningen till det bara är så få sjukhus som gör dessa amöbaprover är för att det är för dyrt… Forskaren i Jönköping uppskattar att mellan 10-20% av svenskarna kan vara smittade, vilket väl är vad man ibland kan läsa på kvällstidningarnas löpsedlar: X antal svenskar lider av ballongmage, vilket är IBS.

Fortsätt läs 'Amöbor och alternativkostnader'»

Äkta vara – ny bok om tillsatser i restaurangmaten

Av , 28 augusti, 2013 20:25

Numera äter jag nästan uteslutande mat jag tagit med mig hemifrån på jobbet. Det blir säkrast så. Att äta gluten- och mjölkfri kost utan potatis är en utmaning på stan här i Stockholm och jag är ofta förvisad till asiatiska restauranger. Tyvärr kan asiatiska restauranger vara rena rama parasithålen och jag blev ju jättesjuk av att äta ute för två år sedan så det gäller att kunna sina asiater. Sushi äter jag aldrig numera eftersom jag är rädd att få parasiter av den råa fisken. Dessutom är jag skeptisk till att det är nästan bara kineser som driver sushi-restauranger i Stockholm (kineser i Kina skyr rå fisk som pesten och jag undrar om de i Sverige kan hantera den rätt alltid) och ännu fler varningssignaler går igång för mig när restauranger har både sushi OCH thai samtidigt… Something is fishy here!

Fortsätt läs 'Äkta vara – ny bok om tillsatser i restaurangmaten'»

Läckande tarm

Av , 20 augusti, 2013 19:55

Nyligen spreds denna artikel om gluten och läckande tarm på Facebook så jag tänkte att jag sprider den väl här med. Läckande tarm är när tarmslemhinnan är trasig och substanser som vi äter kan ta sig in i vårt blodsystem via den läckande tarmen. Jag har tidigare skrivit om läckande tarm i samband med att jag skrev om följdsjukdomar här. En del forskning tyder på att många sjukdomar som egentligen inte alls ser ut att ha med dåliga magar att göra faktiskt har det, exempelvis olika neuropsykiatriska diagnoser som autism, ADHD, men även hudproblem som eksem, akne och psoriasis.

Fortsätt läs 'Läckande tarm'»

Fredagshumor för oss med kroniska tarmsjukdomar

Av , 16 augusti, 2013 20:43

Jag hittade den här i kommentarsfältet på Aftonbladets magsida med rubriken ”Så tyder du ditt bajs”. Lite rolig, tyckte jag, så jag publicerar den som ett fredagsskämt. Tidigare har jag skrivit ett lite mer seriöst inlägg om det här och här kan ni se en bild på hur den perfekta tollen ska se ut.

Fortsätt läs 'Fredagshumor för oss med kroniska tarmsjukdomar'»

De allsmäktiga läkarna

Av , 12 augusti, 2013 18:27

Som ni vet så kommer jag från en läkarfamilj där många av mina släktingar är läkare eller forskare i medicin, inklusive ett par, numera saliga, professorer. När jag fick magproblem som 11-åring var det därför helt naturligt för min pappa läkaren att berätta detta för alla släktingar och alla var genast på alerten vad gällde min magsjukdom. Vi hade t o m en gastroprofessor ute på vårt sommarställe som var god vän med min farbror och det var helt naturligt att helt överlämna sig i läkarnas händer, vilket mina föräldrar också gjorde.

Fortsätt läs 'De allsmäktiga läkarna'»

Tack och hej då till Annika och GAPS-bloggen!

Av , 5 augusti, 2013 19:58

Nyligen upptäckte jag att Annika Lagerhorn har gått vidare. Hon jobbar numera med kommunikation på heltid och är moderator på olika konferenser, och mår toppen. Eftersom hon mår toppen har hon nu valt att gå vidare och skippar från och med nu att missionera för basallergidieten som botemedel mot Ulcerös Colit, enligt vad hon skriver här. Jag känner mig smickrad över att hon nämner min blogg, men jag förstår varför hon lägger av med ulcerös colit-boken. Den finns dock sparad på Kostdemokrati här. Jag har också länkat till den bland mina länkar.

Fortsätt läs 'Tack och hej då till Annika och GAPS-bloggen!'»

Panorama Theme by Themocracy