Fiskdoftande aubergine 鱼香茄子

Av , 10 oktober, 2010 08:53

Fiskdoftande, eller yuxiang 鱼香, betyder inte att rätten smakar fisk utan syftar helt enkelt på att man använder samma kryddor för rätten som man brukar använda när man tillagar fisk. Om man är känslig för chili kan man minska på sichuanpastan eller välja ett annat recept.

I orginalreceptet för denna rätt står att man ska fritera auberginebitarna i olja först, men jag tycker att det blir lite för fett, vilket ni kan se på bilden nedan (har tyvärr inte hunnit ta någon ny). Istället har jag börjat steka auberginebitarna i olja i en stekpanna på medelhög värme, vilket förvisso gör dem oljiga men inte alls lika oljiga som när man friterar dem. Även om man friterar auberginerna är det svårt att bli av med all olja, oavsett om man låter dem ligga på hushållspapper eller i ett durkslag av metall för att rinna av. Eftersom många av oss inte klarar av hur mycket olja som helst blev det helt enkelt bäst resultat om man steker bitarna först. Jag har fått tips om att man kan göra detta utan olja i ugnen också men jag har inte testat det än.

Molnöron (yun er 云耳) är en kinesisk svamp, som också går att byta ut mot skogsöron (mu er 木耳), vilka går att köpa torkade i asiatiska butiker. Egentligen är de inte huvudingrediensen i rätten så om man är tveksam till svamp eller inte hittar den går det givetvis att skippa.

Som vanligt med kinesisk mat är konsten att förbereda så mycket som möjligt innan man börjar tillagningen som går fort. Även om det ser ut som ett komplicerat recept så är det inte så komplicerat (!) och det är definitivt värt ansträngningen. Det går bra att försteka auberginerna några timmar före själva anrättningen. Om ni steker dem var försiktiga så att de inte går sönder för mycket och försök vända hela auberginebitarna snarare än att bara röra runt dem.

Obs att aubergine likt chili är en nattskatteväxt som vi ska undvika. Jag låter receptet stå kvar ändå men har nu varnat er!

Fiskdoftande aubergine – Yuxiang qiezi 鱼香茄子

 • 3 molnöron eller skogsöron, torkade
 • 2 auberginer, ungefär 700 g
 • 4-5 vitlöksklyftor skuren i små bitar
 • 1,5 msk hackad ingefära
 • 3 salladslökar eller 1 liten purjolök, skuren i små bitar – separera den vita delen från den gröna (och skölj väl!)
 • 1-1,5 msk sichuanpasta/chilibönsås
 • 1 msk Shaoxingvin eller halvtorr sherry
 • 1 tsk salt
 • 1,5 tsk socker, gärna brunt
 • 1 msk ljus sojasås
 • 1/2 tsk potatismjöl utrört i 3 msk vatten
 • 1 msk ris- eller vitvinsvinäger
 • rapsolja till stekningen

Häll kokande vatten på svampen i en skål eller ett glas och låt stå och svälla i 30 minuter. Skär den därefter i tunna strimlor.

Skär upp auberginen i stavar, ungefär 6-7 cm långa och 2-3 cm breda.

Hacka upp vitlök, ingefära, purjolök och ta fram övriga ingredienser.

Stek auberginebitarna i olja i en stekpanna. Förslagsvis steker man inte alla bitar på en gång utan i omgångar och lägger över de färdigstekta, mjuka bitarna i en skål (eller på hushållspapper om man vill bli av med överflödig olja) tills alla bitar är stekta.

Hetta upp lite olja i en wok eller panna tills det nästan ryker. Släng i vitlöken och fräs den snabbt och tillsätt därefter ingefära och det vita från purjolöken. Rör runt några gånger.

Tillsätt sichuanpastan och rör om.

Häll i auberginerna och den skivade svampen och rör om.

Tillsätt risvinet/sherryn, rör i salt, socker och sojasås. Rör om.

Tillsätt potatismjölet utblandat i vatten och det gröna från purjolöken och rör om medan såsen tjocknar.

Tillsätt vinägern och rör om ordentligt.

Häll upp på ett serveringsfat och servera med ris och gärna som en av flera rätter i typisk kinesisk middagsstil.

NOTERA: Sichuanpasta/chilibönsås går att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker. För bild se receptet på Gongbao jiding.

http://tinasmagmat.se/?page_id=232

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy