Hamburgare med ajvar

Av , 19 juli, 2010 20:19

Många barn gillar hamburgare och vi är nog ganska många kroniskt sjuka som vet att vi blir kassa i magen om vi äter hamburgare på McDonalds. Men faktum är att om man tål gluten så är det helt OK att äta en hamburgare (min mage ogillar dock just de som finns på Gyllene Måsen, men föredrar de som finns hos B-Kungen), dock bör man i så fall dricka mineralvatten till och skippa pommes frites som tillbehör. Fast detta gäller verkligen i undantagsfall, dvs mycket sällan mat, och när man har ett återfall ska man inte alls äta hamburgare och ”meals”. Min mage fick extra ont när jag testade detta i samband med mitt senaste återfall. Bad idea, helt enkelt.

Däremot måste jag erkänna att jag faktiskt gillar hamburgare, men de är mycket nyttigare att äta om man gör dem hemma och serverar med exempelvis surdegsbröd. I den här varianten har jag hällt i lite ajvar, en kryddig sås som innehåller paprika, matolja och salt och ursprungligen kommer från Balkan. Ajvar är ganska starkt (finns dock i olika styrkor i butikerna) så om man är mitt i ett återfall eller inte tål stark mat är det nog bättre att skippa ajvar och köra ”hamburgare naturelle”. Den här hamburgaren har jag ibland med på utflykt.

Det som gör dessa hemgjorda hamburgare nyttigare än Gyllene Måsens är att de inte innehåller så mycket mer än köttfärs, ägg och skorpmjöl och osten är utbytt mot gestoströra. Man kan givetvis ersätta getoströran med majonäs eller helt enkelt skippa den.

OBS! Ajvar är paprika och en nattskatteväxt. Idag skulle jag nog inte blanda det i hamburgarna utan köra utan. Lite tråkigare, men vad gör man inte för sin hälsas skull? Likaså får man hitta något bra bröd om man är glutenintolerant som jag är. Jag skulle gissa att SCDarna skulle wrappa upp sin burgare i ett isbergssalladsblad och skippa ev ströbröd i köttfärsen och bara köra köttfärs rakt av. Kanske hälla i en del persilja och pressad vitlök istället för att få en ”ren” hamburgare?


Hamburgare med ajvar (4 personer)

  • 400 g nötfärs
  • 1-2 msk ajvar
  • 1 ägg
  • 1/2 dl ströbröd
  • salt och nymald svartpeppar

Pålägg på hamburgaren

  • sallad, typ romansallad
  • 3-4 tomater
  • 1/2 rödlök, fint skuren
  • några skivor surdegsbröd

Blanda ihop nötfärs med ajvar, ägg, ströbröd, salt och peppar till en smidig smet.

Forma köttfärsblandningen till hamburgare/biffar enligt den storlek du själv vill ha. Jag brukar göra hamburgarbiffar som är ungefär 7 cm i diameter.

Stek på mellanvärme tills hamburgarna är helt genomstekta. Det tar ungefär 8-10 minuter totalt, dvs 4-5 minuter per sida.

Servera med getoströra, sallad (gärna romansallad som på bilden), skivade tomater och lite tunt skivad rödlök (jag brukar ta en tunn ring) och två bitar uppskuret surdegsbröd, exempelvis Levain som på bilden.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy