Frökex

Av , 12 augusti, 2013 19:23

När jag fick smaka Friends of Adam-kex första gången var jag lyrisk. Jag blev mer än gärna glutenintolerant om jag fick äta sådana här goda kex. Sedan höjde de priset när de införskaffade nya fina förpackningar och snål som jag var började jag experimentera mig fram till egna goda kex. Eftersom jag själv inte är den enda som gillar dessa kex så går de åt därhemma och jag försöker nu att skaffa mig vanan att baka dessa kex varje lördagmorgon medan jag stökar runt i köket och matplanerar inför nästa vecka.

Hemligheten är att man använder två bakplåtspapper och kavlar ut degen mellan dem. Se bilderna nedan.

Glutenfria frökex (2 plåtar)

  • 2 dl hirsflingor (fungerar även med quinoaflingor)
  • 3 dl kokande vatten
  • 2 dl rismjöl
  • 1 dl linfrön (hela)
  • 1 dl sesamfrön (gärna oskalade, de är mer näringsrika)
  • 1 dl solrosfrön (eller variera med pumpafrön eller melonkärnor)
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 tsk salt, ev lite flingsalt extra

Häll det kokande vattnet på hirsflingorna och saltet. Rör runt till en gröt och låt stå och svälla i fem minuter.

Häll i övriga ingredienser och blanda väl. Arbeta ihop degen så att den är formbar.

Ta hälften av degen och lägg på ett bakplåtspapper och lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och kavla ut till millimetertjock platta.

Ta bort det översta bakplåtspappret och ta en sporre (eller en kniv) och skär ut lagom stora kex.

Lägg på en bakplåt och in i ugnen i 1-1,5 timme i 150° tills de är helt torra. Man kan köra ett par plåtar i ugnen samtidigt så blir det mer effektivt.

Låt svalna på galler och bryt loss kexen. Förvara i en plåtburk.

************************************************************

Jag har även experimenterat fram kex gjorda på amaranthflingor. De är lite beskare än hirs/quinoa så jag har lagt till lite kryddor i dem. Man kan givetvis använda andra brödkryddor som anis om man gillar det. I övrigt gör man dem på samma sätt som kexen ovan, dvs låter flingorna svälla i kokt vatten. Amaranthkexen blir lite sprödare än de vanliga frökexen eftersom de innehåller olja, men de är också goda att äta.

Amaranthkex (2 plåtar)

  • 1 dl amaranthflingor
  • 2 dl kokande vatten
  • 1 dl sesamfrön
  • 2 tsk husk
  • 1 dl rismjöl
  • 1 tsk kummin (stött i mortel)
  • 1 tsk fänkål (stött i mortel)
  • 1 tsk salt, gärna grovt eller flingsalt
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 dl linfrön

Grädda i 150° i 1 timme tills de är knapriga och torra.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy