Havregrynsgröt

Av , 29 maj, 2010 15:37

Havre blev alldeles nyligen klassat av Livsmedelsverket som glutenfritt, men den havre man då måste köpa är så kallad ren havre, för vanlig havre har ofta preparerats i kvarnar där man även bereder vete-, råg- och kornmjöl, som ju alla innehåller gluten. Det innebär att vanlig havre kan innehålla spår av gluten.

Däremot är det många som klarar av att äta havregrynsgröt på vanliga havregryn med spår av gluten från tillverkningen, så om man inte är så känslig för gluten kan man självklart använda vanliga havregryn. Jag skulle rekommendera snabbhavregryn, dvs den vanligaste sorten, som endast tar 3 minuter att koka till gröt. Fiberrika havregryn känns lite för tungt för min mage, de fibrer som finns i vanliga havregryn räcker bra.

Ibland lägger jag i lite russin i min havregrynsgröt för att få lite mer smak. Jag serverar havregrynsgröten med rismjölk och frukt, exempelvis skivad banan. Ibland häller jag i djupfrysta blåbär i gröten istället när den har kokats en liten stund.

Havregrynsgröt (1 portion)

  • 1 dl havregryn
  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt

Lägg allt i en kastrull och koka upp. Låt koka 2-3 minuter tills gröten blivit ”grötig” och smetig.

Ett svar på “Havregrynsgröt”

  1. Anette skriver:

    Hej! Jag brukar mosa en halv banan och lite lingon som jag äter till gröten. Eller hälla på bärjuice (t ex Pauluns)i stället för mjölk. Supergott!

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy