Fänkålssallad

Av , 19 juli, 2010 20:53

Fänkål är en lite bortglömd grönsak med en karakteristisk lätt anisliknande smak. Jag brukar använda fänkål i fisksoppa. Den här fänkålssalladen passar bra till lax med fetaost.

Fänkål är en ganska trådig växt med mycket fibrer framför allt på de gröna topparna. Om man skär den vita delen i tunna skivor och kokar den snabbt blir den dock betydligt mer lättsmält och magen verkar gilla fänkål. Tydligen är fänkål en medicinalväxt vars fröavkok man ger till spädbarn med kolik då det är kramplösande och bra för magens matsmältning.

Fänkålssallad (4 pers)

  • 1 fänkålshuvud
  • 2 msk olivolja, jungfrulig
  • 1 tsk balsamicovinäger
  • 1/2 tsk dijonsenap
  • salt och peppar

Skiva fänkålen i tunna bitar och koka upp lätt i max tio minuter, tills de är mjuka och klara.

Gör under tiden dressingen i en skål.

När fänkålen är färdig ska vattnet hällas av och därefter läggas i salladskålen med dressingen och vändas om.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy