Laxspett

Av , 27 januari, 2013 15:05

Den här rätten är lika enkel att göra som den är god. Dessutom blir den snygg tillsammans med lite kokt ris och tunt skivad zucchini som kokats upp snabbt men ändå är lite krispig. Häll på lite limejuice, hackad koriander, salt och sesamolja och rör runt så får du en god och enkel zucchinisallad.

Eftersom jag hittade på den här rätten från höften så har jag inte exakta mått utan ni får stå ut med min improvisation.

Laxspett med ris, ärtskott, inlagd japansk ingefära (sån man får med sushi) och majonäs med lite wasabi i (fast det var inte så gott med wasabi-majonäs).

Laxspett (4 pers)

  • 600 g laxfilé
  • sesamfrön, svarta och vita
  • flingsalt

Skär upp laxfilen i mindre bitar som är 2 cm breda och 5 cm långa. Sätt fast laxbitarna på små träspett som legat i vatten en stund före.

Häll upp sesamfrön och en nypa flingsalt i på en platt tallrik och rör om.

Rulla laxbitarna i sesamfröblandningen så att de är täckta av sesamfrön. Om man vill ha lite design kan man ha en tallrik med svarta sesamfrön och en med vita och köra vartannat spett svart och vartannat vitt.

Lägg på ett ugnsfast fat så att laxen hänger fritt. Stoppa in i ugnen på 200° i ungefär 10 minuter och vänd på spetten efter halva tiden.

Svarta sesamfrön finns i asiatiska butiker. Man kan också blanda i lite alger med sesamfröna. René Voltaire har t ex alger som man kan strö över sin mat och fungerar utmärkt att blanda med lite sesamfrön. Alger är bra för oss att äta eftersom det innehåller en massa mineraler.

Om man vill kan man marinera laxbitarna först med teriyakimarinad. Jag brukar göra teriyakimarinad och ha i en glasburk i kylen. När jag sedan ska marinera häller jag över några matskeda på laxen (eller kycklingen) som får ligga i en djup tallrik och suga åt sig lite av den en halvtimme innan. Man kan sedan hälla ut själva laxmarinaden i ugnsformen under laxspetten. Om man har marinad baserad på soja så kan man dra ner på flingsaltet bland sesamfröna.

Teriyakimarinad

  • 1.25 dl japansk soja
  • 40 ml mirin (japansk majsbaserad söt sås, läs på etiketten så att den inte innehåller potatis för det gör den ibland)
  • 4 tsk honung
  • 1 tumme färsk ingefära, riven och pressad på saft
  • 600 g lax

Koka ihop soja, mirin, ingefärssaft och honung någon minut så att allt löst sig och blandats väl.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy