Fisksoppa

Av , 13 juli, 2010 16:41

Den här fisksoppan fungerar utmärkt som bjudmat (dubbla satsen i så fall) och den är helt klart godast, som alla rätter med fisk i, när den är alldeles nylagad.

Saffran är för tillfället dyrt men värt smaken i denna goda fisksoppa. I ursprungsreceptet ingick tomat, vilket syns på bilden nedan, men eftersom jag undviker tomater så har jag ersatt den med zucchini istället. Jag har också ersatt potatisen med sötpotatis.

Fisksoppa (4 portioner)

  • 1 apelsin (helst ekologisk)
  • 800 g fisk, gärna olika sorter som lax och vit fisk
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 fänkålsstånd
  • 1 sötpotatis
  • 2 morötter
  • 1 liten squash/zucchini
  • 1 paket saffran (0,5 g)
  • 1 tsk timjan
  • 1/2 tsk basilika
  • 1-2 lagerblad
  • 8 dl fisk- eller räkbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • salt och peppar
  • 250 g oskalade räkor
  • hackad persilja som dekoration

Skär upp löken och bryn den genomskinlig med den pressade vitlöken i olivolja.

Häll på fiskbuljongen.

Skala potatisen och morötterna och skär potatisen i bitar och morötterna i slantar. Häll i potatisen, morötterna och den strimlade fänkålen i soppan.

Skär upp squashen i skivor och därefter i bitar.

Häll i kryddor och 2 dl vitt vin. Låt koka upp och koka grönsakerna mjuka.

Tvätta apelsinen noga och dela den i två bitar. Pressa den ena i grytan och skär upp den andra i fyra bitar och koka med i fisksoppan. Apelsinen ska tas upp ur soppan innan servering.

Skär under tiden upp fisken i 2-3 cm stora bitar och skala räkorna (räkskalet kan användas till räkbuljong).

När grönsakerna är mjuka ska fiskbitarna läggas i och koka 5 minuter tills de är genomkokta.

Häll därefter på de skalade räkorna och den hackade persiljan.

Servera med bröd och aïoli.

2 svar på “Fisksoppa”

  1. sofie skriver:

    Hej! Jag lagade denna soppa igår kväll. Den var ju helt klart fanatiskt God!

  2. admin skriver:

    Tack Sofie! Roligt att du tyckte om den! Den är en av mina favoriter också.
    /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy