Lax med quinoasallad

Av , 26 januari, 2013 18:54

Denna rätt kom till en solig vårdag när vi grillade lax ute i trädgården. Tidigare var vår stora favorit lax med potatissallad, men sedan jag slutade med nattskatteväxter fick jag helt enkelt göra om rätten så att den blev potatis- och chilifri. Laxen är en teriyaki-variant som man även kan hälla sesamfrön över om man vill.

Lax med quinoasallad

Teriyakisås för laxen

  • 1.25 dl japansk soja
  • 40 ml mirin (japansk majsbaserad söt sås, läs på etiketten så att den inte innehåller potatis för det gör den ibland)
  • 4 tsk honung
  • 1 tumme färsk ingefära, riven och pressad på saft
  • 600 g lax

Koka ihop soja, mirin, ingefärssaft och honung någon minut så att allt löst sig och blandats väl. Häll därefter på såsen på laxen så att den kan marineras (inför ev grillning, behåll då laxskinnet på annars kan man köra lax i förpackning). Eller häll såsen på laxen i en ugnsform, strö gärna på lite sesamfrön ovanpå.

Stoppa in laxen i ugnen 200° i 10-15 min tills den är klar och fiskköttet inte är genomskinligt. Om laxen får stå för länge i ugnen kan den bli lite torr och trist.

Quinoasallad

  • 3 dl nykokt quinoa (dvs ungefär 1.5 dl torr quinoa som sköljs i varmt vatten och kokas enligt förpackningen)
  • 1 fänkålsstånd
  • 1 knippe rädisor
  • Ärtskott eller solrosfröskott, 1/2 paket
  • Ruccola, 1/2 paket
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk pumpafröolja
  • 1 msk balsamicovinäger
  • 1 tsk rinnande honung (vanlig honung går också bra)
  • salt och peppar

Koka quinoan och skär upp fänkålen i tunnare skivor som läggs ovanpå quinoan i kastrullen och får koka med.

Under tiden kan du göra salladen. Häll upp olja, vinäger, honung, salt och peppar i en salladsskål och rör om.

Skölj ruccola och ärtskott (eller vad man nu vill ha för grönt i) och häll i salladsskålen och rör om.

Skölj och skiva upp rädisorna och häll i salladsskålen och rör om.

När quinoan är färdig, det tar ungefär 20 min att koka den, häller man i den i salladsskålen med den kokta fänkålen (som alltså ska i efter att quinoan kokat upp) och rör om så att den blir ordentligt blandad.

Servera med laxen.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy