Glöggtider – varning för sockerchock!

Av , 29 november, 2010 19:37

Igår var det första advent och julen närmar sig med skrämmande steg, för att travestera Factorys gamla låt ”Efter plugget” från 1970-talets slut. För mig och min mage är julen ingen höjdare. Maten är fet, söt och stabbig. Helst ska man äta så mycket att man känner sig som en stoppad korv efteråt. Snacka om att överlasta matsmältningssystemet! Jag undrar om ens bönderna på Emil i Lönnebergas tid mådde så bra av att äta all mat som Emils mamma hade gjort (fast han gav väl bort den till ett fattighus, om jag inte minns fel!).

Fortsätt läs 'Glöggtider – varning för sockerchock!'»

”Nya rön ger hopp”

Av , 22 november, 2010 08:18

Idag på morgonen sände SVT ett reportage om Crohn-sjuka Hanna som nu har fått nytt hopp om nya läkemedel för Crohn eftersom några forskare på Karolinska Institutet har upptäckt 17 nya gener som kan vara orsaken till sjukdomen. Superbra. Men varför kan de inte göra en ordentlig studie på hur kosten kan hjälpa oss sjuka att må bättre när de ändå håller på att forska? Eller hur tillförseln av tarmbakterier kan göra våra tarmar bättre? Eller bara ta ett helhetsperspektiv på sjukdomen och ta två grupper och ge den ena gruppen Crohn-sjuka massor av antibiotika, kortison och vanlig sjukhusmat (full med tillsatser) och låta dem äta vad de känner för (med grundinställningen att de ändå alltid kommer att vara sjuka!). Den andra gruppen skulle få äta en mjölk- och glutenfri diet, ta bort socker i dieten, testa Specific Carbohydrate Diet som ju ändå verkar fungera för 80% av de sjuka, sluta röka, tillföras tarmbakterier enligt konstens regler, få gå i terapi hos duktiga leg psykoterapeuter och kanske få parasitmedicin av typen vild oregano eller annan naturmedicin som Hulda Clark rekommenderar (läs mitt tidigare inlägg här). Kör kontrollgrupperna i ett år och se vad som händer.

Fortsätt läs '”Nya rön ger hopp”'»

Nötter – bra eller dåligt?

Av , 21 november, 2010 11:40

Att nötter innehåller viktiga fettsyror, vitaminer och mineraler känner nog de flesta av oss av, men för oss som är kroniskt tarmsjuka är frågan hur mycket nötter vi egentligen ska äta? En del av oss som fått rådet att äta fettreducerad kost har ju fått restriktioner på att äta nötter av det skälet att nötter är feta. Andra, som Doktor Annika Dahlqvist, som förespråkar LCHF-diet mot kroniska tarminflammationer tycker ju att det är helt OK att äta nötter eftersom de är just feta och nyttiga.

Fortsätt läs 'Nötter – bra eller dåligt?'»

Frukt och kroniska tarmsjukdomar

Av , 17 november, 2010 19:32

Frukt är godis, brukade Bamse säga. Och visst är frukt ett utmärkt substitut för godis. Enda problemet för oss med kroniska tarmsjukdomar är att vi är sockerkänsliga och lättare än andra får candida-infektioner i våra tarmar, vilket ju försämrar vår sjukdomsbild. Det innebär att frukt är verkligen godis för oss, och vi ska ju undvika godis. Alltså gäller det för oss att vara lite försiktiga med vårt fruktintag. Det krävs dock mycket frukt för att våra tarmar ska gå igång och bli kassa. Men det är värt att notera att risken att vi blir sämre finns vid överkonsumtion av frukt. Likaså kan frukt som efterrätt faktiskt också sätta igång jäsning i våra ömtåliga magar så jag brukar numera undvika att äta frukt tillsammans med vanlig mat. Jag äter helst frukt som mellanmål istället. Om jag äter frukt så ser jag till att den är mogen – inga gröna bananer eller stenhårda päron för mig inte, det är för svårsmält! Jag äter max två frukter per dag, inte mer.

Fortsätt läs 'Frukt och kroniska tarmsjukdomar'»

Nyttan av candida

kommentarer Kommentarer inaktiverade för Nyttan av candida
Av , 13 november, 2010 18:00

Jag har en teori om att allt som finns runtomkring oss har någon slags funktion, hur obegripligt det än månde vara. T ex är mördarsniglar godis för myskankor, fästingar äts med glädje av guineafågeln och möss är mat för katter och rävar. Detsamma gäller vår tarmflora. I tarmarna har vi ju både bra och dåliga bakterier och jag är fullt övertygad om att även de dåliga bakterierna har en funktion. Exempelvis kanske e-kolibakterierna hjälper till att döda ännu värre saker i våra tarmar, så länge de inte är i majoritet. Men när det gäller candida, jästsvampen som jag tror är en stor bov till att vi blir sjuka i tarmen, har jag länge funderat över dess funktion.

Fortsätt läs 'Nyttan av candida'»

Soppa i kylan

Av , 11 november, 2010 22:36

Soppa är bra mat att äta i höstrusket och under den analkande vintern. Dels är det värmande, dels är det snällt mot magen. Jag äter gärna mixade grönsakssoppor när jag har återfall eftersom det är så snällt mot magen som då får vila. Många hälsoböcker som jag läst rekommenderar att man ska äta soppa till kvällsmat för att det är mindre stabbigt och tungt för magen att smälta på kvällen innan man går och lägger sig. Jag har dock inte själv levt enligt denna devis, men jag tycker det är gott med soppa och magen blir oftast glad av den. Faktum är att det känns bättre att äta soppa på kvällen än mitt på dagen för att man inte blir så stoppmätt av det.

Fortsätt läs 'Soppa i kylan'»

Omega 3 – 6 – 9

Av , 9 november, 2010 10:32

Att vi som är kroniskt tarmsjuka ska undvika att äta omega 3-tabletter har jag redan skrivit om tidigare (exempelvis här och här). Samtidigt har ju omega 3 dokumenterade goda anti-inflammatoriska egenskaper, vilket gör det bra för oss att äta omega 3, och vi uppmanas att äta det i naturlig form som fet fisk och valnötsolja. Annika Dahlqvist hävdar att en av anledningarna till att fler personer får kroniska tarmsjukdomar är att vi ökat intaget av inflammationsdrivande kolhydrater, som socker, potatis och mjöl, men också att transfetter och omega 6 kan ha en skuld i det hela. Omega 6 anses nämligen ha inflammationsdrivande egenskaper också.

Fortsätt läs 'Omega 3 – 6 – 9'»

Hur tarmbakterier kan göra oss friska

kommentarer Kommentarer inaktiverade för Hur tarmbakterier kan göra oss friska
Av , 8 november, 2010 07:02

Idag har DN en artikel om faeces-lavemang, dvs lavemang som man gör på avföring av någon frisk nära anhörig eller annan frisk person och ger till personer som har diarréer, i detta fall till följd av Clostridium Difficile bakterien som uppenbarligen kan överleva tuffa antibiotikabehandlingar som andra, nyttiga tarmbakterier, inte klarar. Som ni säkert minns har jag skrivit om tarmbakteriernas stora nytta i våra tarmar i ett tidigare inlägg ”Inte utan mina tarmbakterier”. Enligt andra studier, som DN Vetenskap själva tidigare skrivit om, verkar vi ha upp till tusen olika sorters bakterier, inte 160 olika sorter som anges i artikeln. Flertalet studier som jag nämner i min artikel om tarmbakterierna ovan visar också att vi som har Mb Crohn har en störd tarmflora och att det inte är ovanligt att fler personer i familjen har en störd tarmflora, exempelvis har man funnit att familjer med Mb Crohn-sjuka ofta har för mycket candida i sin avföring. Därför är det sannolikt ingen bra idé att använda nära anhörigas avföring som faeces-lavemang för oss kroniskt tarmsjuka.

Fortsätt läs 'Hur tarmbakterier kan göra oss friska'»

SPC-flakes: min erfarenhet

Av , 7 november, 2010 14:17

För några veckor sedan blev min mage dramatiskt sämre i samband med stressiga, otrevliga händelser i mitt liv. Jag märkte först att magen blev helt spänd och jag fick fruktansvärt ont i den. Det enda som hjälpte var att lägga sig ner och försöka slappna av, och hur gör man det på en vanlig arbetsplats? Efter att magen hade gjort ont några dagar kom diarrén som ett brev på posten och jag insåg att jag måste göra något akut åt saken. Jag ställde mig de vanliga frågorna om varför jag mådde dåligt och kom fram till olika psykiska anledningar som jag försökte rätta till. Men jag satsade ännu mer än vanligt på snäll mat, generell skonkost, drack Ultra Clear Sustain, tillförde extra probiotika/tarmbakterier och började ruinera mig på Salovum. Magen blev mycket, mycket långsamt bättre. Jag började ärligt fundera på att ringa sjukhuset för att be om att få Remicade igen.

Fortsätt läs 'SPC-flakes: min erfarenhet'»

Skonkost när man är sjuk

Av , 5 november, 2010 10:59

För oss med kroniska tarmsjukdomar är ju en del av sjukdomen att vi får skov, dvs återfall, i våra sjukdomar. Ibland går det dock att mota Olle i grind och faktiskt vända ett återfall så att man mår bättre, ibland går det mindre bra. Allt beror på hur sjuk man hunnit bli innan man börjar mota Olle i grind, är min erfarenhet. Därför är det enormt viktigt att hela tiden vara på sin vakt hur man mår för ett återfall kommer sällan helt oväntat (såvida man inte som jag är överkänslig för vissa saker – jag kan bli jättesjuk av att äta tubkaviar och pulvermixar typ Ekströms chokladmousse). Ibland kan man ju dessutom bli akut sjuk som följd av matförgiftning, men regeln för detta är att det går över på 24 timmar. Om det inte går över så snabbt ska man vara lite vaksam. Eftersom jag misstänker att en del av er som besöker denna sida är sjuka i ett återfall, alternativt vill undvika att bli sjukare, har jag här satt samman hur jag gör när jag märker att jag håller på att bli sämre.

Fortsätt läs 'Skonkost när man är sjuk'»

Panorama Theme by Themocracy