Tabboulé

Av , 10 juli, 2010 22:39

Den här rätten serverades jag första gången när jag var utbytesstudent i södra Frankrike efter att ha ätit en massa sötsaker i form av crêpes och glass i Toulon en dag. Det var varmt ute och salladen var mycket uppfriskande i värmen och dessutom blev min mage lugnare av den.

Madame gav mig receptet och jag brukar tillaga hennes tabboulé på somrarna när det är varmt ute. Receptet ger mycket sallad, men den går att äta ett par dagar efter att man tillagat den, fast jag brukar tröttna på den efter ett tag. Ibland serverar jag lufttorkad skinka, typ serrano eller parma, till tabboulén för att öka mängden protein.

Den som märker att man inte tål citron så väl kan dra ner på antalet citroner och hälla på lite vatten istället. Det går också bra att byta ut myntan mot citronmeliss.

OBS! Denna rätt innehåller couscous som är gjort på vete, dvs gluten som jag inte tål. Man kan sannolikt göra salladen på quinoa istället om man kokar upp quinoan och sedan häller på en dressing med citronsaft och olivolja. Antagligen blir den lite snällare mot magen då eftersom citronen inte blir lika stark. Tyvärr bör vi ju undvika tomater också så det är inte den bästa rätt för magen. På många libanesiska restauranger serveras taboulleh som är baserat på hackad bladpersilja, tomat, gurka, lök och lite couscous/bulgurvete och det kan man också göra istället för detta recept, och kanske då skippa tomaten och bara ta lite kokt quinoa istället för couscousen. Helst ska magen vara rätt stabil för att tåla denna sallad.

Tabboulé

  • 500 g tomater
  • 1 gurka
  • 1 silverlök (går utmärkt med gul lök)
  • 2 citroner
  • 1 ½ dl olivolja
  • 300 g couscous
  • Salt och peppar
  • 1 dl färsk mynta (eller 2 msk torkad)

Skär tomaterna i små bitar och lägg i en stor salladskål.

Skala gurkan och skär den i små kuber och lägg den i salladskålen med tomaterna.

Hacka löken och skär i små bitar och lägg i salladskålen.

Häll i couscous, pressad citron och olivolja, salt och peppar samt den finhackade myntan i salladskålen ovanpå tomaterna, gurkbitarna och löken. Rör om väl och ställ in i kylskåpet.

Låt stå i kylskåpet ett par timmar och rör om i salladen väl med jämna mellanrum så att couscousgrynen suger åt sig av citronsaft, olivolja och juicerna från grönsakerna.

Servera kallt en varm sommardag (men kom ihåg att inte bara äta kallt en hel dag – det gillar inte magen!)

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy