Hjälp! Hur ska jag börja?

Av , 29 januari, 2013 19:39

Idag fick jag frågan av en läsare om hur man ska börja med att lägga om sin diet. Jag började svara på frågan, men sen tänkte jag att det är väl lika bra att jag skriver ett inlägg om det så att fler kan se det. Mitt andra inlägg på denna blogg hette för övrigt ”Vad kan jag äta?”.

Fortsätt läs 'Hjälp! Hur ska jag börja?'»

Tur att man är ett vanedjur

Av , 27 januari, 2013 15:32

När jag satt och uppdaterade receptsamlingen igår och såg vad jag skrivit tidigare tänkte jag att det är tur att vi människor är vanedjur. För om någon hade sagt till mig när jag var 20 år och frisk att jag inte skulle få äta mjölkprodukter (jag levde på ostsmörgåsar och keso med ananas på burk på den tiden), gluten, sojamjölk/tofu, nattskatteväxter som potatis, tomat, paprika, aubergine, chili och att jag inte heller skulle få äta godis, kakor (inte ens min älskade Ballerina?!), chips och ostbågar så hade jag nog blivit förtvivlad. Jag har full förståelse för att den kost jag rekommenderar på denna hemsida kan få vilken godis- och chipsgris som helst att bli knäckt, men det är inte så hemskt som det låter. Det allra bästa med den kost jag har valt är att jag faktiskt håller mig frisk med hjälp av den. Och hellre frisk än sjuk, eller hur?

Fortsätt läs 'Tur att man är ett vanedjur'»

Uppdaterade recept

kommentarer Kommentarer inaktiverade för Uppdaterade recept
Av , 27 januari, 2013 00:44

Kära läsare! Jag har nu ägnat ett antal timmar åt att uppdatera recepten, ta bort socker som krydda, varna för nattskatteväxter (tomat, potatis, aubergine, paprika och chili), gluten osv. Det finns säkert saker jag missat men jag har i alla fall gjort ett försök att uppdatera recepten. Ni hittar receptlistan här. Smaklig måltid!

Kroppens inre klocka

kommentarer Kommentarer inaktiverade för Kroppens inre klocka
Av , 25 januari, 2013 21:20

När jag var sjuk häromåret brukade jag sova dåligt. Dels hade jag ju fått i mig alldeles för mycket kortison och var helt speedad, dels hade jag diarréer som störde min nattsömn. Varje natt vaknade jag klockan två och behövde gå på toaletten och sen vaknade jag igen klockan sex av samma anledning. Jag började nästan känna mig som den tyske filosofen Immanuel Kant, vars inrutade liv var så regelbundet att det sades att man kunde ställa sin klocka efter hans punktliga aktiviteter varje dag.

Fortsätt läs 'Kroppens inre klocka'»

Giftfri mat

kommentarer Kommentarer inaktiverade för Giftfri mat
Av , 22 januari, 2013 20:50

För att fortsätta på temat om giftfri miljö tänkte jag skriva lite kort om giftfri mat. Att vanliga grönsaker som är besprutade är giftiga är ju allmänt känt, men även livsmedel som kommer i konservburkar tenderar att innehålla gifter och framför allt tungmetaller. Därför undviker jag numera konservburkar som pesten.

Fortsätt läs 'Giftfri mat'»

Ett rent liv – går det?

Av , 20 januari, 2013 15:29

När man, som jag (och ni!), googlar runt på olika siter om hälsokost och hälsa eller bara går in i en mer traditionell hälsokostbutik som Lifeland så inser jag snabbt att jag är inte en renlevnadsmänniska, men jag borde vara det. Det är ett dåligt samvete, men jag tänker att vi får alla göra så gott vi kan. I mitt fall innebär det att jag försöker leva så rent jag kan, men jag sminkar mig med smink från stora kosmetikaföretag, tvättar håret i schampoo som innehåller parabener, diskar med Yes och tvättar mina kläder med Via. Huset städar jag med rengöringsmedel som inte heller är godkänt ur kriterierna som krävs för att leva ett rent liv.

Fortsätt läs 'Ett rent liv – går det?'»

Rent vatten

Av , 15 januari, 2013 20:19

Vatten är viktigt för oss som har kroniska tarmsjukdomar och särskilt när vi har mycket diarréer är det viktigt att dricka mycket. Vi består ju av mellan 65-75% vatten, barn har den högre andelen, och om man har mycket diarré så förlorar man både vatten och salter som finns i kroppen, exempelvis magnesium. Därför är det extra viktigt att dricka ordentligt med vatten och salta sin mat väl, samt ta extra mineraler som lätt försvinner ut med diarrén när man är sjuk. Ibland kan man behöva åka till sjukhus och få dropp, ibland kan det räcka med att man tar Resorb, vätskeersättningsmedel från apoteken.

Fortsätt läs 'Rent vatten'»

Rädsla och hur man kan hantera den

Av , 14 januari, 2013 20:04

När jag höll på att stryka med efter min allergiska reaktion mot Remicade förra sommaren (2011) och blev inlagd på sjukhus på obestämd tid blev jag rädd. Jag visste inte hur länge jag skulle ligga inne (”tills du är frisk” fast vem visste när det skulle bli eftersom jag inte reagerade på medicinerna som jag borde?). Min värsta skräck var att bli stomiopererad och jag var helt enkelt väldigt rädd. Efteråt fick jag reda på att jag hade faktiskt varit dödssjuk och om min tarm hade gått sönder och jag inte hade varit på sjukhus så hade jag sannolikt dött. Då drabbades jag av post-traumatisk stress.

Fortsätt läs 'Rädsla och hur man kan hantera den'»

Mandelmjöl

Av , 13 januari, 2013 11:23

Om man ska göra SCD-legal kakor och muffins brukar det stå mandelmjöl i receptet. Det är dock svårt att hitta mandelmjöl till rimliga priser och ett sätt är att antingen göra det själv genom att man helt enkelt köper vanliga mandlar och mixar dem i mandelkvarn eller vanlig matberedare (lägg dem då i en plastpåse och skaka om så att det blir lika fluffigt som om man maler dem med mandelkvarn). Just nu är det rätt mycket extrapris på mandlar efter julens glöggfester.

Fortsätt läs 'Mandelmjöl'»

Probiotika – livsviktigt för att bli frisk

Av , 12 januari, 2013 22:54

Jag har tidigare skrivit om tarmbakterier, men har på sistone fått en hel del frågor om probiotika och eftersom jag läst mer om ämnet så tänkte jag göra en liten uppdatering kring det. Hoppas att detta inlägg kommer att bringa mer klarhet för er läsare.

Fortsätt läs 'Probiotika – livsviktigt för att bli frisk'»

Panorama Theme by Themocracy