Saffransfisk i ugn

Av , 26 februari, 2011 13:06

Den här fisken brukade min mamma göra, fast med grädde istället, och den var en av våra favoriträtter. Receptet är ursprungligen Anna Bergenströms, men jag har modifierat det lite eftersom hon ju använder vanlig grädde istället, vilket jag inte tål. Jag använde också lite italiensk pecorino-ost ovanpå fisken för att få lite av den ursprungliga smaken, vilket fungerade bra – det blev riktigt gott! Den är lättlagad och god, perfekt för gäster eller när man inte hinner tillbringa för mycket tid vid spisen.

I Annas ursprungsrecept ska man använda ett fryst helt fiskblock, men jag använde färsk fisk istället, uppskuren i stora bitar (3 cm breda). För att det ska bli bra måste man använda vanlig ugn. Jag har även testat med ett fruset fiskblock som i ursprungsreceptet vilket fungerade bra. Det tar då 45 min att göra denna ”latmat”.

Saffransfisk i ugn (2 portioner)

  • 1 block vit fisk eller 300-400 g färsk vit fisk (sej, kolja, torsk ed)
  • 2,5 dl oatlygrädde (dvs ett paket)
  • 1 tsk torkad dragon, smulad
  • 1/2 paket saffran (dvs 0,25 g)
  • Salt och svartpeppar
  • 2 msk riven pecorino-ost

Lägg fisken på ett ugnsfast fat, gärna lite smort under.

Koka upp oatlygrädden, häll i kryddorna i grädden och rör om.

Häll gräddblandningen ovanpå fisken i ugnsformen och strö den rivna osten ovanpå.

Grädda i ugn på 200° i 30-45 minuter beroende på om ni använder ett fryst fiskblock eller färsk fisk. Fisken är klar när köttet är vitt och inte genomskinligt.

Servera med quinoa och kokt broccoli.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy