Borstj

Av , 28 maj, 2010 12:37

Borstj är en av nationalrätterna i Ryssland. Det här receptet, har jag fått reda på, är egentligen en förenklad version eftersom RIKTIG borstj kräver att man kokar köttbuljong i timmar och det ska också vara köttbitar i den. Jag tror att jag började laga den här varianten när jag var vegetarian så då försvann köttet ur receptet. Jag har inte saknat köttet.

Den här soppan är lättlagad och går att göra fort om man använder en matberedare som river grönsakerna åt en. Den går bra att frysa in. Ingredienserna är billiga och borstj är verkligen en soppa man kan laga när man vill spara pengar. Samtidigt är det ju bara grönsaker i den och det gillar i alla fall min mage!

En liten varning dock: rödbetor innehåller en röd färg som oftast orsakar att man dagen efter att man ätit rödbetor kissar rött. Det är helt ofarligt, men för att undvika panik för den ovane kan det vara bra att vara medveten om det i alla fall.

Borstj (4-5 portioner)

  • 5-6 stora rödbetor
  • 1 medelstor morot
  • 2 gula lökar (eller 1 om man är känslig)
  • 200 g vitkål
  • lite olja att fräsa ovanstående i
  • 1 1/4 liter vatten
  • 2 msk grönsaksbuljongextrakt (utan jäst och MSG)
  • 1 lagerblad
  • 4 kryddnejlikor
  • salt och peppar
  • ev persilja som garnering

Skala rödbetorna, morötterna och löken. Skär av en lämplig bit av vitkålen. Riv alla grönsakerna grovt (eller fint!) i en matberedare.

Fräs grönsakerna i oljan i en stor soppkastrull.

Häll på vattnet och buljongextraktet samt lägg i kryddorna.

Låt koka 15 minuter. Strö lite persilja ovanpå soppan strax före serveringen.

För den som tål mjölk så kan man lägga en bit crème fraîche i soppan. Den mjölkintolerante kan testa med mjölkfri yoghurt eller soja-crème fraîche. Ibland lägger jag inte till något alls i soppan utan äter den som den är.

Servera med bröd, om ni tål det.

2 svar på “Borstj”

  1. Jannie skriver:

    Hej,

    Jag kommer att ordna en middag imorgon och har tänkt bjuda på borstjsoppa till huvudrätt. Vi blir 7 personer och alla vi är studeranden, så därför tänkte jag bjuda möjligast billig mat. Anser att det inte alltid behöver vara fisk eller kött till huvudrätt. Vad sku du rekommendera till förrätt och efterrätt? Eller borde jag ändå servera bortsjsoppan som förrätt?

    Tacksam för svar!

  2. admin skriver:

    Lite sent svar: som student kan man väl glatt äta soppa och om ni kan äta bröd så fungerar det ju bra med nybakat bröd (hemmagjort om du ska pressa priset). Eller varför inte göra blinier? Jag brukar köra paj till efterrätt efter soppa.
    Lycka till med middagen (som antagligen redan ägt rum)!
    /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy