Vårrullar med krabbkött

Av , 20 juni, 2010 13:05

Vårrullar kan egentligen kombineras i oändlighet. Det finns vårrullar med räkor, vegetariska och köttfärs. Min absoluta favorit är vårrullar med krabbkött i. Vill man skippa krabban och köra vegetariskt kan man bara tillsätta lite mer grönsaker. För den som vill köra med köttfärs rekommenderar jag ungefär 100 g köttfärs till denna sats. Vårrullsdeg finns att köpa i asiatiska affärer.

Det är fett och innehåller tyvärr gluten så det är inget för er som lever på fettreducerad kost eller inte tål gluten. Det går dock att använda risblad (som används i vietnamesiska färska vårrullar) som deg istället, men se till att de är helt avrunna innan ni börjar använda dem. Jag har faktiskt fått vårrullar i sådan deg i Vietnam så det torde fungera utmärkt.

Den torkade kinesiska svampen jag använder är s k skogsöron, men det går självklart att antingen ersätta med vanliga champinjoner som man skär i mycket fina strimlor, eller helt enkelt skippa det om man är rädd för svamp pga förträngningar i tarmen. Just skogsöron är dock en väldigt tunn svamp så det går nog ganska bra att få ner trots allt.

Det smartaste är att vara några stycken som gör vårrullarna tillsammans – dels går det fortare då, dels kan man börja fritera vårrullarna snabbare då. Ju längre de får ligga och dra i degen desto större risk att de exploderar vid friteringen – de ser inte så snygga ut men är ändå goda att äta.

Vårrullar

  • 1 paket fryst vårrulledeg
  • 50 g vermicellinudlar (gjort på mungbönor)
  • 4 torkade skogsöron
  • 1 msk finhackad koriander
  • 100 g strimlade bambuskott
  • 100 g böngroddar, mungbönor, hackade
  • 1 stor salladslök, finhackad
  • 1 morot, finstrimlad
  • 1 burk konserverat krabbkött
  • 1 msk fisksås
  • 2 pressade vitlökar
  • 2 cm finhackad ingefära
  • Matolja till fritering

Tina upp vårrulledegen.

Blanda ihop alla ingredienserna i en stor bunke.

Fyllningen

Lägg 1-2 msk fyllning på ett vårrulledegark (beroende på storleken på arken). Observera att det är inte bra att lägga för mycket fyllning i ett ark eftersom vårrullen då kan explodera i oljan under friteringen.

Vik ihop vårrullen enligt nedan illustration.

Lägg fyllningen på vårrullearket, vik upp arket över fyllningen, vik sidorna över fyllningen, rulla ihop vårrullen.

Fritera vårrullarna några i taget tills de är lätt gyllenbruna och krispiga.

Lägg upp dem på hushållspapper och låt dem rinna av oljan.

Servera med Thai sweet chili sås.

2 svar på “Vårrullar med krabbkött”

  1. Erik skriver:

    Skulle rekommendera att försteka åtminstone svampen. ”skogsöron” växer för övrigt vilt sällsynt på gammal fläder i fuktiga lägen på svenska sydkusten, kallas judasöra på svenska.

  2. admin skriver:

    Eftersom vårrullen friteras så blir ju svampen stekt även i vårrullen, tycker jag. Min erfarenhet är att om man försteker innehållet i vårrullar så blir det torrt och tråkigt.
    /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy