Ryskt rågbröd

Av , 19 december, 2010 22:40

Det här brödet är ett riktigt snabbt bakat bröd eftersom det bara jäser på plåten. Pain de Martin-Martin skulle nog rysa vid tanken, men jag tycker det fungerar bra till sill exempelvis vid jul, påsk eller midsommar. Det är också gott till ost (Chevrette, dvs hård getost). Givetvis är det här inget för oss glutenallergiker, vi får gå till en annan sida eller göra exempelvis Nillas fröbullar.

Ryskt rågbröd 2 limpor

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk majsolja
  • 1 – 1,5 tsk salt
  • 1 tsk stött anis
  • 1 tsk stött fänkål
  • 2 dl vetegroddar
  • 5-6 dl grovt rågmjöl
  • 5 dl rågsikt
  • 3,5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll på saltet.

Häll i det ljumma vattnet och oljan i bunken och rör ut jästen.

Tillsätt kryddor och vetegroddar.

Blanda i mjölet och arbeta degen väl.

Forma till två runda limpor och lägg på bakplåtspapper på en bakplåt.

Låt jäsa till dubbel storlek.

Grädda bröden i ugnen i 40 minuter i 200°. Bröden är färdiga när de låter ihåliga när man knackar på dem underifrån.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy