Morotssoppa

Av , 26 februari, 2011 12:56

Den här morotssoppan hittade jag på en kall vinterdag när jag kände mig lite ruggig och hade lite morötter hemma. Jag var lite inspirerad av Sanna Edhin som talar om IFD-diet, vilket innebär att man äter mat som är anti-inflammatorisk, vilket denna soppa är genom sitt innehåll av gurkmeja, ingefära, vitlök, lök, kokosmjölk och apelsinjuice. Den blev överraskande god och är utmärkt att ha i kylen för att värma snabbt om man är vrålhungrig efter jobbet och inte orkar vänta tills maten är färdiglagad. Det går givetvis också att mixa den slät, då blir den ännu lättare att smälta för magen.

Morotssoppa (2-3 portioner)

  • 7 morötter (ungefär 700 g)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1-2 cm bit ingefära, finhackad
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 tsk finmald spiskummin
  • 1 tsk mald chili
  • 1 burk kokosmjölk (t ex Kung Markattas som inte innehåller tillsatser) + 1 burk vatten (som sköljer ur burken)
  • 1 msk grönsaksbuljong (utan jäst eller MSG)
  • 1 apelsin, pressad
  • 2-3 msk finhackad färsk koriander

Skala och riv morötterna grovt i en mixer.

Finhacka lök, ingefära och pressa vitlök.

Fräs löken i rapsolja eller kokosfett tills den är mjuk. Tillsätt ingefäran och fortsätt fräs ett par minuter.

Häll gurkmeja, kummin och chili och stek ytterligare ett par minuter.

Tillsätt de rivna morötterna, kokosmjölken, vatten och grönsaksbuljong.

Låt koka i  15 minuter tills morötterna är mjuka.

Tillsätt apelsinjuice och koriander i soppan och rör om.

Servera med t ex riskaka eller som förrätt.

4 svar på “Morotssoppa”

  1. admin skriver:

    Vi testade nyligen att mixa soppan också. Då kokade jag upp morötterna med två kålrabbi som jag hade i kylen. Jag skalade morötterna och kålrabbin väl och skar dem i grova bitar och lät koka tills de var helt mjuka, och sedan mixade jag dem i en mixer. Soppan blev slät och mycket god.

  2. Lars Hallén skriver:

    Hej! Jag gillar din sida och har tänkt på ett sätt som skulle kunna göra den ännu bättre. Om det vore möjligt att skriva ut recepten direkt från sidan skulle det underlätta en del matlagning. (Behöver inte springa mellan skärmen och spisen då… 🙂

    Du kan göra inläggen utskriftsvänliga genom att bland annat integrera följande wordpress-plugin: http://www.dailyblogtips.com/wp-print-wordpress-plugin/

  3. admin skriver:

    Stort tack Lars! Det här tipset behövde jag verkligen! Superschysst! Jag ska försöka få in den här plug-in i sidan så att den blir lättare att printa!
    Återigen, stort tack!
    /Tina

  4. […] Förra veckan blev jag bjuden på en underbar soppa av en fin vän och kollega. Fantastiska smaker av koriander, ingefära, kokos, gurkmeja, apelsin m.m. Idag gjorde jag denna till lunch och åt den även till sen kvällsmat. En soppa precis i min smak och dessutom nyttig! Receptet hämtade vi här. […]

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy