Gongbao jiding – kyckling med jordnötter

Av , 24 maj, 2010 21:18

Det här är en av mina favoriträtter som jag alltid äter när jag är i Kina. Mina kinesiska vänner vet att när de äter med mig så får de äta gongbao jiding 宫保鸡丁- kyckling med jordnötter. Rätten heter ibland Kung Pao kyckling på våra kinesiska restauranger här i Sverige.

Denna rätt kommer från Sichuan, som inte bara är känt för den stora jordbävningen maj 2008 utan framför allt har ett fantastiskt, hett kök. Ursprungligen lär den ha varit en favoriträtt för en guvernör i Sichuan under Qing-dynastin (den sista kejsardynastin i Kina 1644-1911, som bland annat skildrats i filmen ”Den siste kejsaren”). Nu är det min och många andras favoriträtt och jag har experimenterat mycket med olika recept för att få den att smaka som den gör i Kina.

Hemligheten med kinesisk mat är att först göra i ordning alla ingredienser och ha dem redo i olika skålar innan man börjar woka ingredienserna enligt receptets ordning. En annan typisk sak med kinesisk mat är att man ofta serverar flera rätter samtidigt, och då räcker det med att man lagar denna portionsstorlek och kompletterar med annan kinesisk mat (fler recept kommer!).

Gongbao jiding 宫保鸡丁 – kyckling med jordnötter (2 personer)

  • 400 g kycklingfilé
  • 4 msk majsolja (eller jordnötsolja)
  • 4-5 torkade kinesiska chilifrukter
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och skivade
  • 4-6 tunna skivor ingefära
  • 3 salladslökar eller 15 cm purjolök
  • 1 grön paprika
  • 1 dl jordnötter (om de är salta föreslås att man sköljer av dem först)

Marinad

  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk ljus sojasås
  • 2 tsk halvtorr sherry
  • 1 tsk majsena
  • 1 msk äggvita, lätt vispad

Sås

  • 1 msk mörk sojasås
  • 1-2 msk chilibönsås (se bild nedan)
  • 2 tsk ris- eller vitvinsvinäger
  • 2 tsk socker
  • 1 ½ tsk majsena
  • 6 msk klar buljong (t ex grönsaksbuljong eller kycklingbuljong)

Skär kycklingfiléerna i 1 cm stora kuber genom att först skära kycklingfilén i långa strimlor och sedan i kuber. Lägg kuberna i en skål.

Gör i ordning marinaden och tillsätt den till kycklingköttet och rör runt. Låt stå och marinera 15-30 minuter.

Gör i ordning såsen i en annan skål och rör om väl.

Skär vitlök och ingefära och lägg i en separat skål.

Skär upp purjolöken i strimlor och skär paprikan i 1 cm stora fyrkantiga bitar.

Hetta upp olja i en wok eller gryta på högsta värme och lägg i de torkade chilifrukterna, ingefäran och vitlöken. Rör om tills de avger en god doft.

Tillsätt kycklingbitarna och stek dem vita med chilifrukten, ingefäran och vitlöken i 1-2 minuter under omrörning.

Tillsätt purjolöken och den gröna paprikan och rör om i woken/grytan 1 minut.

Häll i den väl rörda såsen och fortsätt röra tills den börjar tjockna.

Tillsätt jordnötterna och rör om.

Servera genast med kokt ris.

Fotnot: Kinesiska torkade chilifrukter och chilibönsås går att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker.

2 svar på “Gongbao jiding – kyckling med jordnötter”

  1. Monica Danielson skriver:

    Hej! Nyss hemkommen från min sjätte resa till Peking. Åt denna rätt 9 dagar av 9! Jag borde skämmas som inte prövar annat. Men jag bara älskar denna rätt. Tack för receptet. Ska pröva den så fort jag har handlat chilibönpasta.
    MVH
    Monica

  2. admin skriver:

    Vad kul! Jag älskar verkligen den här rätten också. Mina kinesiska kollegor visste att jag alltid ville beställa den när vi lunchade… 🙂

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy