Kycklingbuljong – mild/SCD

Av , 18 september, 2011 11:56

Kycklingbuljong är egentligen samma sak som hönsbuljongen jag redan skrivit recept på. Men den stora skillnaden är att den milda kycklingbuljongen jag gör bara innehåller morötter och selleri och inget mer. Det gör att den är extra mild för magen och den utgör även grunden i SC-dietens introduktionsdiet och passar bra för magar i uppror.

När jag varit sjuk och behöver äta extra mild kost för att inte reta upp magen har den milda kycklingbuljongen med kokta morötter och kokt kyckling med ris varit en basdiet för mig. Efter att jag gav mig på SCD så blev det morotspuré, kycklingbuljong och kokt kyckling eller fisk. Jag har helt enkelt köpt en kyckling, ibland lyxat till det med en ekologisk (de kostar över 100 kr/kg och är dessutom större än vanliga broilers), lagt den i en stor kastrull och täckt kycklingen med vatten och kokat upp den medan jag skalat massor av morötter. Eftersom kyckling som kokar länge blir enormt trist kött att äta brukar jag skära ur kycklingfilén från själva skrovet. Ibland har jag tagit skrov från en kyckling som tillagats i ugn och kokat. Det går även bra att ta kycklingklubbor eller ben, eller varför inte vingar. Huvudsaken är att de innehåller brosk som är det som ska kokas loss och göra buljongen geléig och nyttig för tarmen. Ju mer kyckling med brosk desto geléigare och nyttigare buljong blir det. Ekologiska morötter, så klart, de är förvisso också dubbelt så dyra som vanliga morötter, men 20 kr/kg är OK, tycker jag. Jag lägger också i några selleristjälkar i koket.

Kycklingbuljongen är klar när allt brosk har kokat bort. Om det är vit gelé vid lederna är det inte klart.

Jag kokar upp kycklingen först ensam och skummar av det som kommer upp först, sen lägger jag i morötter och selleri samt salt, gärna himalaya salt eller naturligt havssalt. Därefter får kycklingen koka med grönsakerna i många timmar. När kycklingen kokat någon timme eller två brukar jag ta en stor hålslev och försöka ta sönder själva skrovet så att brosket kan koka loss lättare. Tidigare körde jag 3-4 timmar, numera kör jag 20-24 timmar över natten. Jag har fortfarande inte kommit fram till om jag borde investera i en tryckkokare för att göra det snabbare eller en slow cooker/crock pot som alla paleofans i USA verkar älska och som också sparar energi.

När det kokat klart plockar jag upp morötterna för att mixa dem (det blir mycket godare än om man bara kokar vanlig morotspuré). Sellerin är för grov att äta så den får ligga kvar med kycklingskrovet i grytan. Därefter silar jag av kycklingbuljongen med ett durkslag och häller upp buljongen i glasburkar som jag ställer in i kylen när de svalnat. Eftersom jag har lyxen att kunna ställa ut glasburkarna utomhus så låter jag dem svalna där så att de kommer in i kylen snabbare.

När kycklingbuljongen kylts ner i kylen tar jag bort det översta lagret fett ovanpå buljongen. Det är svårt för våra tarmar att hantera fett när vi är sjuka. Jag lägger fettet på en bit papper och slänger i soppåsen, annars tenderar det att fastna i avloppet och så får man stopp i avloppet.

Kycklingbuljong – mild/SCD

  • 1 kyckling eller 2 kycklingskrov, eller 1-2 kg kycklingben eller vingar, viktigt att det finns brosk i dem
  • 1 kg ekologiska morötter, skalade
  • 3-5 stjälkar av selleri
  • salt
  • vatten som täcker kycklingskroven/kycklingbitarna
  • Färsk persilja, 3-4 lagerblad för kryddning, valfritt

Det är faktiskt gott med kycklingbuljong och min mage gillar det verkligen. Ibland kan jag dricka det till frukost bara för att göra magen glad och det blir den också.

2 svar på “Kycklingbuljong – mild/SCD”

  1. Linnea skriver:

    Hej och tack för alla underbara recept och tips. Äntligen en perfekt sida att hitta tips och råd när man har chrons 🙂
    Mvh Linnea

  2. admin skriver:

    Tack Linnea! Jag bockar och bugar!
    Vänliga hälsningar,
    Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy