Tinas empanadas

Av , 16 maj, 2010 21:16

Empanadas är ett slags piroger med latinskt ursprung. En god vän med latinamerikanska rötter brukade göra fantastiska empanadas med oliver och russin till mig. Jag har utvecklat receptet lite med pinjenötter, kanel och lammfärs. Det går givetvis utmärkt att använda nötfärs istället om man föredrar det. Nötfärs är oftare mindre fett än lammfärs, så det passar kanske bättre för de av er som går på fettreducerad kost. Likaså kan man dra ner på oljan i degen om man inte tål fett, men då blir degen lite knaprigare och torrare.

Dessa empanadas passar utmärkt frysa in efter gräddningen. Gör man dubbel sats kan man frysa in dem och ersätta sina fabriksgjorda Gorby’s piroger med en nyttigare variant. De går snabbt att värma i mikron och är, jag lovar, mycket godare och nyttigare än Gorbys piroger!

Tyvärr innehåller empanadas gluten i form av vetemjöl och jag har inte ännu experimenterat fram någon mjölk- och glutenfri deg. Likaså innehåller de jäst, vilket vissa känsliga personer bör undvika, och andra kanske inte klarar pinjenötter och/eller russin. Då går det givetvis utmärkt att skippa dessa ingredienser

Antalet piroger beror på hur stora man gör dem, men satsen räcker till 4 personer ungefär.

OBS! Då jag numera inte tål gluten och rekommenderar er andra att också skippa gluten gör jag inte längre denna rätt. Jag låter dock receptet ligga kvar. Kanske kan man göra goda empanadas invirade i salladsblad istället? Köttfärsen är nämligen väldigt god.

Tinas empanadas (4 portioner)

Deg

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten (eller 3 dl om ni utesluter oljan nedan)
  • ½ tsk salt
  • ½ dl olja, förslagsvis majsolja (ta 1 msk om ni ska detta fettreducerat)
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 1 ägg att pensla pirogerna med

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten och salt. Rör ut så att jästen löser upp sig helt, jag brukar använda en visp av ren lättja.

Häll i oljan och rör om. Tillsätt mjöl och rör i tills degen blir smidig.

Jäs degen under en handduk i 30 minuter. Gör under tiden fyllningen.

Fyllning

  • 1 liten gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 500 g lammfärs
  • 1 dl sultanarussin (små gula russin, gärna obesprutade/biodynamiska)
  • 1 burk kalamataoliver utan kärnor
  • ½ dl pinjenötter
  • 1-2 tsk mald kanel
  • salt och svartpeppar

Stek löken genomskinlig på mellan låg värme. (Om den steks genomskinlig blir den mer lättsmält.)

Tillsätt lammfärsen och stek den smulig, vilket görs lämpligast med hjälp av en trägaffel eller träslev.

Tillsätt övriga ingredienser och rör runt så att de blandar sig väl i röran.

Vält upp degen på ett mjölat bakbord. Dela upp den i mindre delar, stora som mindre bullar.

Tag en degbulle och kavla ut den i önskad storlek, t ex 10 x 15 cm eller 15 x 20 cm. Se till att bakbordet är väl inmjölat så att degen blir smidig att kavla och inte går sönder.

Lägg några matskedar fyllning ovanpå degen och vik ihop till piroger och tryck till kanterna så att de fäster vid varandra, eventuellt kan detta underlättas med lite vatten på kanterna.

Lägg den färdiga pirogen på bakplåtspapper på en bakplåt och fortsätt med nästa. Satsen räcker till mer än en bakplåt. När en plåt är klar kan den stoppas in i ugnen medan nästa plåt fylls på med piroger.

Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i 225° i 15 minuter tills pirogerna fått färg.

Servera pirogerna med exempelvis ruccola sallad eller något annat grönt som känns bra för magen.

Det går även bra att testa andra fyllningar som lax och ägg samt spenat och feta (se dessa recept under Fisk och Vegetariskt).

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy