Persisk kycklinggryta med saffran

Av , 21 november, 2010 09:47

Den här rätten har jag komponerat ihop själv efter att ha ätit något liknande på persisk restaurang och i Iran. Det är egentligen en lyxig rätt som, om jag förstått saken rätt, äts i samband med bröllop. Saffran används flitigt i persisk mat och den bästa saffranen kommer från just Iran. Ibland önskar jag att afghanerna också gav sig in i saffransbranschen istället för att odla opium – det borde vara liknande klimat i Afghanistan som i de iranska bergen?

Ingredienser som är lite annorlunda är torkade, strimlade citronskal, berberisbär och skalade pistagenötter. De senare brukar gå att hitta i vanliga livsmedelsbutiker, medan jag tror att strimlade citronskal och berberisbär går att hitta i invandrarbutiker som riktar sig mot matkonsumenter från Mellanöstern. I värsta fall kan man ersätta berberisbären med torkade lingon eller tranbär, vilket brukar finnas i hälsokostbutiker. Om ni inte hittar det kan ni kanske fråga någon glad invandrad taxichaufför eller annan invandrare från denna region, de brukar veta var man hittar de bästa ingredienserna. Själv shoppar jag gärna på mig dessa ingredienser utomlands. Om ni har vägarna förbi Tehran (svenskar får faktiskt åka dit utan visum en vecka numera, kolla dock med iranska ambassaden först) kan jag rekommendera Tavazo, som är en mycket bra affär för torkad frukt och nötter.

Persisk kycklinggryta med saffran (4 personer)

  • 3 kycklingfiléer
  • 1 stor lök
  • 2 vitlökar
  • rapsolja (eller någon annan olja utan stark smak, ej olivolja)
  • 1 dl torkade berberisbär
  • 1/2 dl hackade/skivade pistagenötter, helst utan innerskal
  • 1 paket saffran (0,5 g)
  • 2,5 dl oatlygrädde
  • 2 cm lång bit ingefära
  • 2 tsk brunt socker
  • 1 dl torkade strimlor av citronskal
  • salt och peppar

Skiva upp kycklingfiléerna i bitar, cirka 1 cm tjocka skivor.

Hacka löken och pressa vitlöken och fräs den mjuk i olja, gärna rapsolja, på mellanstark värme i en större gryta utan att bränna vid den.

Skala ingefäran och hacka den.

Skölj berberisbären väl och lägg i dem tillsammans med ingefäran med löken när löken blivit genomskinlig och mjuk. Rör runt och fräs en minut.

Lägg i kycklingbitarna och stek dem vita i grytan.

Häll i oatlygrädden, saffran (jag brukar stöta den med lite salt om det är hela saffranpastiller), citronskal, brunt socker, salt och peppar.

Låt grytan koka ihop tills kycklingen är vit inuti. Det brukar ta 10-15 minuter. Obs! Om man kokar för länge kan grytan börja skära sig och se tråkig ut.

Servera med ris, iranierna föredrar basmatiris, jag föredrar vanligt jasminris.

2 svar på “Persisk kycklinggryta med saffran”

  1. Christina GVA skriver:

    Mmmmmm! favorit! – bytte ut sockret mot lönnsirap…
    tinna

  2. admin skriver:

    Vad bra! Tack för tipset!
    /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy