Potatismos

Av , 10 oktober, 2010 10:07

Pulvermos ger jag inte mycket för: det smakar konstigt, får mig att känna mig förflyttad till skolmatsalen i grundskolan och dessutom innehåller det en massa konstigheter. En korridorare till mig blandade pulvermos med minimjölk i sin iver att bygga en vacker bodybuildarkropp, och pulvermoset blev blått…

Tyvärr är vi många som mår dåligt av potatis, dels för att det är en nattskatteväxt, dels för att det innehåller för mycket stärkelse, så jag har skippat potatisen helt numera. Det finns säkert andra här som tål potatis och därför låter jag receptet vara kvar efter att ha varnat för det! Det går också att byta ut potatisen mot sötpotatis, som inte innehåller solaniner, eller varför inte göra potatismos på blomkål eller rotselleri? SCDarna kör blomkålsmos istället och det fungerar utmärkt förutom att man inte blir så mätt på det, har jag märkt. Blomkålsmos verkar för övrigt vara ett vanligt förekommande tillbehör till GI- och LCHF-dieterna eftersom det inte innehåller stärkelse och är kalorisnålt, vilket inte är precis vad vi tarmsjuka behöver. Men hellre blomkålsmos än potatismos! Obs att rotselleri är fiberrikt och man måste därför mixa det väl i så fall.

Det är enkelt och godare att göra sitt eget potatismos, som dessutom blir utan mjölk och tillsatser. Det går att frysa potatismos med exempelvis köttbullar eller Wallenbergare. Istället för att pressa potatisen kan man stöta den med en potatisstöt eller mala sönder den med en elvisp. Jag tycker själv att pressad potatis fungerar bäst.

Potatismos (4-5 portioner)

  • 1 kg vinterpotatis, gärna mjölig sort som King Edward
  • 2 dl oatleygrädde eller osötad sojamjölk/havremjölk
  • 2 msk ghee
  • 1 tsk salt
  • Nymald svartpeppar
  • 1 krm muskotnöt, mald

Skala och koka potatisen på vanligt vis (20 minuter).

Häll av kokvattnet och pressa potatisen i en gryta.

Sätt grytan på den avstängda plattan och häll i mjölk/oatleygrädde och rör om.

Häll i salt, peppar, muskot och ghee/smör och rör om. Smaka av om du vill ha mer muskot i.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy