Mjölk

Av , 13 maj, 2010 18:07

Många tarmsjuka är överkänsliga mot mjölk. Det finns flera saker i mjölken som är orsaken. Det vanligaste är att man är överkänslig mot laktos, dvs mjölksocker. Detta kan man testa på sjukhus, oftast genom att man dricker en större mängd laktos och sen helt enkelt ser vad som händer. Händer inget är man inte allergisk mot laktos. Får man fruktansvärt ont i magen och/eller våldsam diarré är man allergisk (mycket logiskt!). Det finns tabletter som innehåller laktas, dvs den enzym som de laktosintoleranta saknar, som finns att köpa på apoteket. Om man äter laktastabletter kan man oftast klara av att äta mat med laktos. De är dock inte subventionerade så i längden lönar det sig nog mer att köpa laktosfria produkter och ha tabletterna som back up om man ska äta på restaurang eller är bortbjuden.

Själv har jag kommit fram till att jag inte tål komjölk alls, vare sig den är laktosfri eller ej. Det troliga är att jag inte tål mjölkprotein, men det går tyvärr inte att bevisa mer än att jag mår bättre om jag undviker all mjölk och sämre om jag får i mig mjölkprotein. Jag tål dock både get- och fårost i måttliga mängder.

Mjölkproteinallergi är ett känsligt område i Sverige där mjölken är en helig ko. Nästan alla näringsdrycker som ges till akut sjuka är baserade på mjölkprotein och jag har t o m råkat ut för dietister som ifrågasatt att jag verkligen är mjölkproteinallergiker. Det mest tragiska var när jag var sjuk senast och skulle få börja äta mat igen på sjukhuset. ”Testa lite soppa”, sa de snälla läkarna. Då visade det sig att alla soppor som fanns på avdelningen innehöll mjölkprodukter av olika slag! I slutändan fick en god vän komma med mat till mig istället.

Ett annat stort problem med mjölkproteinallergi är att väldigt många, förvånansvärt många inom vården, inte förstår skillnaden mellan mjölkprotein och laktos, dvs mjölksocker. Jag har vid flera tillfällen upptäckt att folk helt enkelt blandar ihop dessa två saker och tror att mjölkprotein=laktos. Vad dessa personer gjorde under kemilektionerna på högstadiet är för mig ett mysterium då de alltså inte förstår skillnaden mellan kolhydrater (sockerarter) och proteiner (aminosyror). En dietist jag pratat med var också upprörd över detta då det ju kan försena tillfrisknandet av sjuka personer om de får fel kost.

Andra orsaker till varför man inte tål mjölk är att det kan finnas en TBC-besläktad bakterie i vår komjölk, MAP-bakterien, som vissa forskare hävdar orsakar Mb Crohn. Den går tyvärr inte att pastörisera bort med dagens metoder. MAP-bakterien kommer att behandlas i ett separat avsnitt här på sidan, men den är en verkligt intressant kandidat till varför man drabbas av Mb Crohn.

Den som är intresserad av hur man kan leva utan mjölk i sin matlagning kan läsa mer om mjölksubstitut här. Observera att det är många tarmsjuka som inte tål soja så bra, vilket innebär att det kan vara en god idé att känna efter om man tål det eller ej innan man bäljar i sig sojamjölk.

4 svar på “Mjölk”

  1. Karin skriver:

    Hej, vilken fin och informativ sida du har, här hittade jag massor av intressant att läsa! En rättelse bara – i texten ovan skriver du att man kan vara allergisk mot laktos. Du kanske ska förtydliga att det i sådana fall är laktosintolerant man är (och inte allergisk, eftersom det inte alls handlar om en allergi) till skillnad från mjölk(protein)allergi, som du sedan nämner.
    Det kan låta petigt, men det är så viktigt att hålla isär de två begreppen eftersom det handlar om helt olika mekanismer bakom, helt olika kostförändringar som krävs som åtgärd, och helt olika medicinering (i de fall medicinering behövs).

    Lycka till med magen och webbsidan!

  2. admin skriver:

    Hej Karin,
    Tack för din ”petighet”! 🙂 Helt korrekt att det ska heta laktosintolerant. Jag önskar att fler var lika upplysta som du. Synd bara att 95% av svenskarna inte förstår skillnaden mellan kolhydrater/socker och protein.
    /Tina

  3. Maynie Rantala skriver:

    I Finland, där en betydligt större andel av befolkningen är laktosintoleranta, görs ett enkelt blodprov för att konstatera om du är laktosintolerant eller inte. I Sverige använder man den plågsamma metoden, där du ska dricka litervis med mjölk för att sedan antingen inte reagera eller också bli väldigt sjuk. Efter 16 i Sverige undviker jag sjukvården helt och hållet.

  4. admin skriver:

    Instämmer med dig Maynie: jag håller mig också borta från sjukvården så mycket jag kan. Jag blir bara sjuk av att vara i närheten av sjukhus.
    /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy