Vegetarisk moussaka

Av , 4 juni, 2010 14:48

Detta är den vegetariska varianten av vanlig grekisk moussaka med köttfärs. Det är en god rätt men inte så nyttig för oss som bör undvika nattskatteväxter. Då får man ersätta auberginen med zucchiniskivor och tomaterna med riven morot och rödbeta istället. 2 rivna morötter och 2-3 rivna rödbetor brukar motsvara en burk tomater.

Precis som med den vanliga köttfärsmoussakan kan man göra den på två sätt efter att man har saltat och lakat ur aubergineskivorna vätska en stund. Antingen steker man auberginebitarna, vilket jag tycker blir godast, eller så lägger man den skivade auberginen direkt i formen och gör den mindre fet. Det senare alternativet är alltså bäst för den som lever på fettreducerad kost.

Vegetarisk moussaka

  • 750 g aubergine (dvs ungefär två mindre auberginer eller en riktigt stor)

Tomatsås med zucchini

  • 1-2 gular lökar (beroende på hur man tål lök)
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 1 mellanstor zucchini (400 g), riven
  • 1 paket krossade tomater (500 g)
  • 2 msk tomatpuré (obs, utan tillsatser och kryddningar)
  • 1 tsk salt
  • nymald svartpeppar
  • ½ tsk kanel
  • 3 msk hackad persilja

Mjölksås

  • 3 dl ”mjölk”, osötad (alternativt 2 dl oatley och 1 dl vatten)
  • 2 ½ tsk maizena
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 paket grekisk fårost (feta), finhackad eller grovt riven
  • 2 ägg

Skär auberginerna i c:a 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på hushållspapper och strö salt över dem i olika lager (gärna med mer hushållspapper mellan). Låt stå 30 minuter.

Gör tomatsåsen under tiden.

Hacka löken och pressa vitlöken i en gryta med lite olivolja i botten. Stek på mellanvärme tills löken börjar bli genomskinlig och helt mjuk. Häll i den rivna zucchinin i lökröran och rör om tills allt är mjukt.

Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén, kryddorna, salt och peppar. Låt koka ihop medan du gör mjölksåsen.

Vispa ut maizenan med ”mjölken” i en kastrull. Om man använder havremjölk får man prova sig fram, kanske behövs det mer än 2 ½ msk maizena.

Koka upp mjölken under omrörning så att den tjocknar. Häll i den hackade fetaosten i såsen och rör om till den smält.

Krydda med lite muskot och peppar. Ta kastrullen från plattan och tillsätt de två äggen som vispas i mjölksåsen.

Skölj av aubergineskivorna och torka av dem.

Häll lite olivolja i stekpannan och stek aubergineskivorna mjuka på varje sida. Observera att denna procedur tar ganska lång tid att genomföra och det går åt en hel del olja. För den fettsnåle kan man skippa detta moment och bara lägga i skivorna i formen direkt, men det blir inte riktigt lika gott, tycker jag.

Lägg upp de stekta aubergineskivorna på en tallrik allteftersom du steker färdigt dem. Under tiden låter du tomatsåsen puttra på sin platta.

När alla aubergineskivor är färdigstekta börjar det roliga!

Ta fram en ugnsfast form (jag brukar använda en större glasform) och lägg ett lager med aubergineskivor på botten så att de täcker. Lägg på ett lager med tomatsås, därefter ett lager med aubergineskivor osv. När sista lagret med aubergineskivor är lagt häller man på mjölksåsen.

Stoppa in formen i ugnen 200° och grädda i 40-45 minuter tills den fått färg.

Servera gärna sallad till så blir det mindre fett.

Ett svar på “Vegetarisk moussaka”

  1. […] moussakan då, för oss som får äta salt, blev fantastisk. Jag följde det här receptet nästan fullt ut, förutom att jag drygade ut det med lite röda linser. Alla moment fick ta […]

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy