Surstarka potatisstrimlor 酸辣土豆丝

Av , 29 december, 2010 11:43

Kineserna äter också potatis, men inte som vi. Istället för att ha det som komplement till kött som vi har så äter de potatis som vilken grönsak som helst. Här är en god potatisrätt som är vanlig i Kina: wokade potatisstrimlor  酸辣土豆丝, surstarka potatisstrimlor. Hemligheten är att skära potatisen fint (helst i tjocklek som tändstickor) och därefter lägga dem i blöt i kallt vatten så att stärkelsen sköljs bort. Se även bildserie i mitt inlägg om kinesisk mat här.

OBS! Jag äter inte längre potatis då det är för stärkelserikt och tillhör familjen nattskatteväxter. Jag låter receptet stå kvar men rekommenderar inte det längre. Många med inflammatoriska tarmsjukdomar kan ha problem med vinägern så ta det försiktigt med denna rätt.

Surstarka potatisstrimlor 酸辣土豆丝

  • 3 stora potatisar av fast sort (inte mjölig!)
  • 1 liten grön paprika
  • 3 vitlökar
  • 1 msk vit vinäger
  • 1 tsk salt eller 1 tsk soja
  • 3 torkade röda chilifrukter
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 1 tsk brunt socker

Strimla potatisen fint, helst i tjocklek liknande tändstickor. Lägg de färdiga strimlorna i en bunke med kallt vatten. Innan du sätter igång med woken ska du hälla av vattnet och skölja potatisstrimlorna i ett durkslag så att stärkelsen försvinner från dem. Skaka gärna av så att så mycket vatten som möjligt rinner av potatisen.

Skär upp den gröna paprikan i strimlor och finhacka vitlöken.

Häll olja i woken och släng i sichuanpeppar och pepparfrukterna. Stek tills de blir svarta och ta därefter ur dem ur woken.

Häll i vitlöken och rör om snabbt. Häll därefter i de avrunna potatisstrimlorna, paprikan och rör om tills potatisen börjar mjukna.

Häll i vinäger, salt och socker på slutet och rör om. Man kan även ersätta saltet med 1 tsk soja istället men då blir rätten lite mörkare.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy