MSG – Glutamat

Av , 19 augusti, 2010 07:28

MSG eller glutamat är ett samlingsnamn på kemiska smakförstärkare, vilka gömmer sig bakom beteckningarna E620-E625, som vi tarmsjuka bör se upp med. I Sverige förekommer MSG i chips, buljong, kryddan Aromat (består nästan helt av glutamat), kryddblandningar och färdiglagade rätter som finns i butikernas kyl- och frysdiskar. Grillad kyckling och grillade revbensspjäll som säljs i butik har MSG i sin kryddblandning och bör därför undvikas av oss tarmsjuka.

Även i viss asiatisk mat här i Sverige kan det finnas MSG eftersom MSG är en populär ingrediens i framför allt Kina, men även i andra asiatiska länder, där man helt sonika får be om att slippa MSG i maten på restaurangen. Den främsta anledningen till att man tillsätter MSG i maten där är för att råvarorna inte alltid varit så bra och man helt enkelt behövt något som ”stärker smaken” (eller de facto: lurar hjärnan att det smakar mer).

MSG är inte kliniskt bevisat dåligt för våra magar, men MSG, som är ett nervstimulerande preparat, kan påverka vår tarmbakterieflora negativt. Eftersom vi redan har en störd tarmbakterieflora känns det ju lite onödigt att utmana det ytterligare, tycker jag. Om man är spannmålsallergiker kan man också ha problem med MSG, eftersom MSG är ett liknande protein som det som finns i just spannmål.

I studier har MSG dock visat sig kunna öka effekten på allergiska reaktioner genom att öka känsligheten för histamin. Vi som är tarmsjuka har sämre tarmslemhinnor och därmed sämre skydd mot gifter och annat som vill ta sig in i kroppen, och därför är vi också känsligare för just histamin när vi är sjuka.

Själv brukar jag använda socker som smakförstärkare i vissa maträtter, särskilt tomatsås brukar bli mjukare i smaken om man häller i lite socker (gärna brunt råsocker, som är nyttigare, eller honung) i såsen.

Den som vill fördjupa sig i diskursen om MSG och histamin och knasiga magar kan läsa mer i mitt inlägg här.

4 svar på “MSG – Glutamat”

 1. Christina GVA skriver:

  Fatastiskt bra skrivet!
  Har förstàtt att jag inte màr bra utav glutamat och vet nu varför :o)
  Tack.
  Christina

 2. admin skriver:

  Tack, tack!
  /Tina som bockar och bugar

 3. Tanja skriver:

  Ett tag trodde jag att många varor befriats från Glutamat men tyvärr så insåg jag långt senare att Glutamat idag bara gömmer sig i innehållsförteckningen bakom ”jästextrakt” som ofta innehåller Glutamat. Bra att veta om man vill undvika Glutamat! ps. socker är väl inget vidare alternativ!!?

 4. admin skriver:

  Nej, socker är inte bra heller, men det har en smakförstärkande effekt. Numera tar jag lite honung i maten istället och jag tar hellre lite socker i min asiatiska mat än MSG, som faktiskt står i en del recept! Min tarm tål lite MSG och lite socker, men mår bäst utan båda.
  /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy