Jäst

Av , 1 juni, 2010 17:54

Många av oss kroniskt tarmsjuka är överkänsliga mot jäst, både i form av vanlig bakjäst i bröd och i buljonger/kryddor. En del av oss är t o m överkänsliga mot B-vitaminer som tillsats i olika livsmedel då detta skett via jäst. Det är inte ovanligt att magen tål öl dåligt av samma orsak.

Varför är vi då överkänsliga mot jäst? Sannolikt är det så att jäst helt enkelt skapar jäsningar i magen på oss och dessutom kan det stimulera candida-infektioner i våra tarmar. Givetvis kan jäst-överkänsligheten variera mellan olika individer, men mitt stalltips är att undvika jäst så mycket det går när man är akut sjuk.

Jäst finns i alla former av bröd (surdegsbröd kan vara LITE bättre men de riktigt känsliga fixar inte ens det), som tillsats i nästan alla buljonger, utom särskilda jästfria buljonger i hälsokostbutikerna (jag kan rekommendera Biofoods jästfria grönsaksbuljong), kryddmixar och i livsmedel där man tillsatt B-vitamin, t ex sojamjölk. Eftersom jäst ofta finns i kryddmixar innebär det att vi helt enkelt inte kan äta grillkrydda och inte heller färdigmat med grillkrydda på som finns i butikerna: grillad kyckling, grillade revbensspjäll, skivade bitar av rostbiff osv.

Det innebär att man helt enkelt får grilla sin egen kyckling, revbensspjäll och göra sin egen rostbiff samt hellre äta scones med bakpulver än bröd. Det tar lite längre tid än att slänga ner en butiksgrillad ”ungkarlskyckling” i matkorgen, men det går faktiskt att göra minst lika goda kycklingar utan grillkrydda. Under receptfliken finner ni recept på grillade kycklingvingar, revbensspjäll och rostbiff UTAN jäst i kryddningen.

18 svar på “Jäst”

  1. Anna-LenaTyve skriver:

    Ett tips angående grillkrydda!
    ÖB säljer en grillkrydda som kommer från Kryddhuset i Ljung. Denna grillkrydda innehåller inget annat än naturliga kryddor och vegetabilisk olja! Kryddhusets kryddor är prisvärda och innehåller inte en massa tillsatser.

  2. admin skriver:

    Tack för tipset, Anna-Lena!
    /Tina

  3. Sara skriver:

    Hur märker man om man är överkänslig mot jäst? Jag brukar baka och äta glutenfria och mjölkfria bröd med jäst (tycker det är svårt att baka med bakpulver).

  4. admin skriver:

    Hej Sara,
    Om man har problem med candida (vilket lättast ses på tungan som då har en vitaktig beläggning/matta) ska man undvika jäst. Man märker det på att man blir sämre i magen när man äter saker med jäst i. Jag bakar bröd med bikarbonat istället och tycker det fungerar bra. Bakpulver innehåller bl a potatismjöl, som jag undviker.
    /Tina

  5. Erik skriver:

    intressant- har sedan jag drabbades av UC mycket svårt att dricka öl(alkohol över lag), det räcker med 1-2 öl så får jag spendera hela nästa dag på toaletten – det underliga är att det aldrig blöder då – däremot blöder det desto mer dagen efter, tror du att det är jästen jag inte tål? Jag gillar att dricka några öl då och då, men UC verkar göra det helt omöjligt. Jag har också märkt att min dålighet beror på vilken sorts öl jag dricker – exempel: dricker jag 1 (klunk) pripps blå kan jag hälsa hem, däremot verkar jag tåla Carlsberg lite bättre. Kan detta ha med glutenhalten i ölet att göra?

  6. admin skriver:

    Hej Erik,
    Jag tror att det är en kombination av att du inte tål gluten, jäst och kanske kolsyran i ölet. Min Crohn-mage gillar inte heller öl pga jästen och gluten. Du kan ju testa dig fram och dricka glutenfri öl, se om du blir sämre, eller helt enkelt skippa ölen och dricka något annat (dock inte läsk). Kanske är det inte så kul att komma med en grön smoothie till förfesten, men det är nog det bästa för din mage tills den läkt ut ordentligt. Men allt är vad man gör det till: hade en gång en IT-entreprenör på en fest som hade med sig en stor pava Absolut och en liter Proviva blåbär. Tror dock inte att det var så smart att kombinera den drinken eftersom starksprit ju dödar probiotikan.
    Lycka till!
    /Tina

    P.S. Läs under Parasiter och patogener där Sara med UC berättar att hon skippat glutamat och jäst och nu mår toppen i magen.

  7. Erik skriver:

    Jag har förvisso gjort diverse tester som påvisar att jag inte är intolerant mot gluten – men av vad jag har kunnat läsa mig till är det inte så enkelt att man antingen är allergisk eller inte – ska försöka utesluta gluten ett tag och se hur magen reagerar, har redan skippat mjölk i alla dess former och det var en riktig vinst för magen – kanske är ett avståndstagande från gluten vad som fattas -värt ett försök åtminstone – att bryta vanan kommer väl bli det tuffaste (är ganska fantasilös när det kommer till matlagning) =)

    Med vänlig hälsning/ Erik

  8. admin skriver:

    Hej Erik,
    Instämmer i att glutentesterna inte visar allt. Om man betänker SCDarnas teori om att elaka bakterier och svampar lever på stärkelse i våra tarmar och man genom att utesluta stärkelse svälter ut dem under några år så kan det ju vara en förklaring till varför vi inte ger utslag på glutenallergitesterna.
    När det gäller mat så får du spana in mina recept. Imorgon tänkte jag publicera en matsedel för en vecka och se vad ni mina kära läsare tycker om det, kanske kan det bli en service jag ger er senare.
    Lycka till!
    Vänliga hälsningar,
    Tina

  9. Erik skriver:

    efter midsommar börjar mitt glutenfria liv – ska kolla in dina recept mer noggrant då. Jag tror inte det kommer bli så svårt egentligen – har aldrig varit särskilt mycket för bröd och pasta, äter det mest av gammal vana – det jag gillar mest i livet är lax och fisk över lag och vad jag förstår ska det vara rätt bra föda om man har paj tarm – äter nog redan för mycket fisk egentligen (varje dag) men eftersom jag inte är så förtjust i kött/fågel har jag inte mycket val och soja produkter tål jag inte (vet inte varför).

    mvh Erik

  10. admin skriver:

    Lycka till med ditt nya glutenfria liv, Erik! Soja är det många som inte tål av olika anledningar. Läs gärna vad jag skrivit om det i tidigare inlägg.
    /Tina

  11. Erik skriver:

    Tack – varit glutenfri 1 vecka nu – har inte märkt någon direkt skillnad, men tänker att det kan ta någon månad? – tycker dock avföringen är mindre blodtillblandad och hoppas på att det är en effekt av en ändrad kosthållning, vad tror du?

    Jag har också börjat reflektera över när min sjukdom verkligen satte igång och kommit fram till att det var innan jag ens visste vad ibd var -kanske för 5 år sedan, då jag åt väldigt enformigt och mycket stuvade makaroner, min hypotes nu är att detta var droppen för min predisponerade uc-tarm.

    En annan sak jag har tänkt på är att när jag var 20 år (alltså för 10 år sen) var jag i england och fick salmonella – finns det någon teori om att sådana infektioner kan ligga till grund för mer kroniska besvär?

  12. admin skriver:

    Hej Erik,

    Det tar tid att läka en blödande tarm. Allra bäst är att gå till en alternativmedicinare som en duktig homeopat och få hjälp med ev parasiter samtidigt. Det finns väldigt bra mediciner mot just UC och Crohn inom homeopatin. Men mindre blod i avföringen är ett jättebra tecken! Försök att föra någon slags dagbok över det så ser du hur du långsamt blir bättre!

    Det verkar finnas samband med allvarligare bakterie- eller parasitinfektioner som behandlats med antibiotika och att folk drabbas av kroniska tarmsjukdomar. Jag hittade en blogg där det var flera personer som skrivit i kommentarerna att de insjuknat i olika turistdiarréer, tagit antibiotika (ciproflaxicin) mot det och sedan fått UC-diagnosen inom ett år. Det kan ju ligga kvar salmonella i tarmen och störa så om jag vore du så skulle jag satsa lite pengar på en alternativare. Jag har själv blivit nästan medicinfri tack vare homeopatmediciner och bioresonansbehandling mot fem slags parasiter som de hittade i tarmen och tycker att varenda krona jag investerat i dessa behandlingar har varit väldigt väl värda investeringar! Tyvärr är våra läkare så insnöade på att det är en autoimmun sjukdom som är genetiskt betingad och bara kan komma under kontroll så att läkarna inte verkar vara intresserade av att leta alternativa förklaringar till varför vi blivit sjuka. Men jag har både läst andra bloggar och haft läsare som kontaktat mig som blivit sjuka efter att de först fått en magsjuka av okänd karaktär. När jag hade varit i Indien och sannolikt fick med mig Giardia hem i tarmen tog de två avföringsprov på mig totalt och gav mig sedan Remicade. Inte konstigt att jag inte blev helt frisk efteråt eftersom parasiterna härjade vidare i tarmen. Jag tror att SCD fungerar för att de svälter ut elaka bakterier och parasiter i tarmen. Men du kan ju själv tänka hur mycket Big Pharma tjänar på Remicade och Humira (den senare kostar nästan 300 000 kr/patient och år) och att de självklart inte sponsrar forskning på parasiter som skulle kunna utrotas med betydligt billigare mediciner. Alltså är många läkare inte ens intresserade av att skriva in ev parasitteorier som patienten har i journalen och då blir det ju ännu sämre forskningsunderlag.

    Jag tror att du har helt rätt intuition om varför du blev sjuk. Ofta vet vi det själva bättre än någon läkare, det är ju trots allt vi som känner våra kroppar bäst! Att äta massor av stuvade makaroner om man är känslig mot både mjölk och gluten är nog ett bra recept på att bli sjuk. Du får vara tacksam att du inte blev sjukare!

    Lycka till och tänk på att det tar ett halvår innan tarmen är läkt om man är glutenintolerant. Utan homeopatmedel kan det kanske ta ett år, inklusive flera ”läkningsskov”, dvs temporära försämringar, innan man är helt frisk, om man ska tro Annika Lagerhorns bok. Så det är bara att kämpa på!

    /Tina

  13. Erik skriver:

    Ja – Det kommer ta tid att läka helt klart och jag räknar med temporära försämringar, men de resultaten jag fått av bara 1 veckas glutenfri kost har gjort mig väldigt hoppfull.

    Efter månader av blödningar som hela tiden förvärrats tycks de nu upphöra – igår och idag har de varit obefintliga, knappt synliga för blotta ögat. orsaken till detta måste vara avsaknad av gluten i kosten – kan inte se någon annan orsak – en läkare skulle antagligen bara säga att sjukdomen går i perioder och att den nu bestämt sig för att vila.

    Jag har också läst på diverse forum om patienter med UC som blivit symptomfria på glutenfri kost, trots att de enligt läkarna inte är allergiska mot gluten.

    Jag börjar också se mina blodkärl i scleran, vilket ju är ett gott tecken – vid anemi är de ju kritvita och bleka.

    och på tal om läkemedelsindustrin kan man anta att det finns liknande intressen inom livsmedelsindustrin – de vill att vi ska äta sådant som skadar oss, för de bryr sig bara om att tjäna pengar.

    /Erik

  14. admin skriver:

    Hej Erik,
    Har kommit till samma slutsats som du, Erik: Big Pharma och Big Farma är mycket mäktiga och bryr sig inte så mycket om oss som blir sjuka. Vad jag tycker är konstigt är dock att försäkringsbolagen och staten/landstinget inte inser hur mycket pengar de skulle kunna spara på att inte gå i Big Pharmas och Big Farmas ledband.

    Vad roligt att du mår så mycket bättre på glutenfri kost! Det är många som sagt mig att just tjocktarmsinflammation som UC är länkat till glutenintolerans.

    Kämpa på!
    /Tina

  15. Erik skriver:

    Okej-en liten uppdatering; Nu är jag inne på min fjärde vecka utan gluten, blödningarna har faktiskt upphört helt, däremot tycker jag att jag springer mer på toaletten innan, jag vill tro att det är min kropp som vill ut med alla gifter men jag vet inte hur det fungerar? Det är liksom mest vattnigt. 3 e veckan var jag sjuk i feber och då upphörde blödningarna helt men magen var kass . Kan det här varit ett så kallat läkningsskov?

    /Erik

  16. admin skriver:

    Hej Erik,
    Jag tror absolut att det kan vara läkningsskov som du har. Om du går till en homeopat eller bioresonansterapeut (eller någon annan duktig alternativmedicinare) så kan du påskynda denna process så att du blir bättre snabbare. Glöm inte att ta probiotika! Ge det hela ett halvår innan du bestämmer dig för om du tyckte att det fungerade eller ej.

    Grattis till en bättre mage! Vilka goda nyheter!!!

    /Tina

  17. Erik skriver:

    Jag ska kolla upp någon homeopat och beställa tid.

    En fråga till: Kan man ha en väldigt inflammerad tjocktarm utan att det blöder? eller är blödningar den ultimata indikatorn på hur sjuk tarmen är?

    Jag har i alla fall helt slutat med asacol stolpiller nu utan att det börjat blöda igen, tvärtom känns det bättre, tror att dessa har orsakat endel av diarréerna faktiskt.

    Sedan har jag bestämt mig för att sluta dricka kranvattnet i göteborg, det ska visst vara riktigt kasst och det är inte värt att utsätta magen för det. Finns det något flaskvatten som du kan rekommendera eller är alla typ lika bra?

    hälsningar/Erik

  18. admin skriver:

    Hej Erik,
    Jag tror att indikationer på en kraftigt inflammerad tjocktarm är dels att man kan känna hur svullen den är om man lägger sig ner och känner efter (den går ju från höger sida och upp, tvärsöver magen strax under revbenen och sen ner på vänster sida. När jag var väldigt sjuk för två år sedan kunde jag känna hur min tjocktarm var svullen från utsidan. Jag tror att den blöder om den är väldigt inflammerad, men man kan också ha en inflammation utan att den blöder. Den ultimata indikatorn är att man blöder och har feberfrossningar med iskalla ben/fötter och armar. Då ska man bege sig sjukhuset eftersom det finns risk att tarmen kan ha fått pyspunka och då kan man dö. Men att dina blödningar slutat tyder ju på att den börjat läka. Enligt min homeopat kan man få diarré av asacol, så du har säkert rätt i den misstanken!

    När det gäller vatten har jag skrivit om det tidigare här. Jag kör Clearly of Sweden-filter härhemma. De bästa filtren är japanska filter som kostar 3000 kr men de påstås rensa ut parasiter också. Träffade på en kvinna som sålde vattenfilter i en hälsokostbutik nyligen och hon påstod att hennes filterpatroner även tog bort parasiter, men jag har tyvärr tappat bort namnet på den vattenfiltreraren. Men det är absolut en mycket bra investering i vattenfilter, det blir billigast i längden. Om du ska köpa vatten och släpa hem ska du undvika kolsyrat vatten. Vad jag har läst är Evian bäst eftersom det är svagt basiskt, men det kan finnas andra mineralvatten av samma typ som har samma egenskap.

    Lycka till!

    /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy