Potatiskaka

Av , 23 april, 2011 05:51

Potatiskaka, det låter något eller hur?! Den innehåller dock inget socker utan är helt enkelt en lite finare variant på potatisgratäng. Jag brukar grädda mina potatiskakor i en muffinsplåt så att de blir som stora muffins med lite stekyta runtomkring. Det går givetvis bra att använda en gratängform också.

Det är bäst att använda mjölig potatis eftersom resultatet blir bättre än med vanlig fast potatis. Hela tanken är ju att det ska gojsa till sig lite och bli en liknande potatiskaka som serveras på fina restauranger för dyra pengar.

OBS! Jag äter inte potatis längre pga att det är för mycket stärkelse och det är en nattskatteväxt, men jag låter receptet stå kvar. Det fungerar med sötpotatis också.

Potatiskakor (6 st muffinsstorlek)

  • 1 kg mjölig potatis, helst KRAV
  • 1 gul lök
  • 3 vitlökar
  • 2-3 tsk torkad timjan (eller dubbelt så mycket färsk timjan)
  • Svartpeppar
  • Salt
  • 2.5 dl oatlygrädde
  • 150-200 g getost

Skala potatis och lök. Riv dem fint i en mixer eller för hand.

Blanda i potatis och lök i en stor bunke och häll i pressad vitlök, timjan, salt, peppar och oatlygrädde. Rör runt och blanda väl.

Skär bort de vita kanterna på getosten och försök att smula ner den i så små smulor som möjligt i potatisröran. Rör om och blanda väl.

Häll upp potatissmeten i väloljade små suffléformar, muffinsplåt eller en ugnsform.

Grädda i ugn på 200° i ungefär en timme tills potatiskakorna har fått en härlig gyllene färg på ytan och potatisen känns mjuk när man sticker i den.

Potatiskaka passar mycket bra till exempelvis anka, lammstek, rostbiff i ugn eller grillat kött om man vill ”lyxa till det”. De går även att äta ensamma utan kött, men jag skulle i så fall rekommendera någon form av grönsakrätt till, exempelvis rataouille.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy