Frukost

Av , 23 maj, 2010 20:23

Frukost är ett känsligt kapitel om man är van vid att äta fil med flingor och ostsmörgåsar och nu helt plötsligt inte kan äta det. En forskningsstudie visade att det var vanligare att Crohnare åt cornflakes till frukost än andra. Själv drabbades jag av Mb Crohn i samband med stor konsumtion av tubkaviar. Även andra smörgåspålägg som leverpastej och korv innehåller tillsatsämnen som vi bör undvika. Jag älskar förvisso fortfarande tubkaviar men blir akut sjuk varje gång jag äter det.

Den nyttigaste frukosten för oss är glutenfri gröt i form av hirsgröt eller bovetegröt/bovetegrynsgröt med lite frukt och någon slags mjölk (soja eller havre). Havregrynsgröt är också snällt och går lätt och snabbt att göra i mikron. Gröt är snällt mot magen och åtminstone jag står mig fram till lunch på en portion gröt med frukt och sojamjölk.

Andra alternativ till frukost är engelsk frukost med äggröra, stekt tomat och bacon (kör baconen i mikron med hushållspapper under så dryper allt fett av i pappret) och ev en skiva bröd till om man tål gluten. Smörgåsar utan ost, med glutenfritt bröd om man är känslig, fungerar självklart också, gärna med något bra pålägg som Tartex (om man inte är jästkänslig), skinka eller hemmagjord sylt med lite socker. Själv har jag märkt att jag klarar av att äta två skivor bröd på morgonen och inget mer bröd den dagen. Ibland syndar jag och leker amerikan och gör American pancakes med äkta maple syrup och serverar dessa med färsk frukt, gärna banan eller jordgubbar.

Min egen frukost brukar bestå av antingen gröt med frukt och sojamjölk eller två rostade skivor av bröd, gärna hembakat eller surdegsbröd, med ghee och hemlagad sylt på. De två senaste gångerna jag har haft återfall har jag kompletterat smörgåsarna med alpro soja-yoghurt naturell och bovetepuffar så att jag ska få i mig lite extra kalorier.

Till gröten eller smörgåsarna brukar jag dricka vanligt te. Jag har fortfarande inte lärt mig att dricka kaffe och eftersom kaffe inte alltid är snällt mot magen har jag bestämt mig för att inte lära mig att dricka kaffe. Det te jag brukar dricka till frukost är vanligt svart té. Mina favoriter är Earl Grey, Lady Grey, Kusmi Tea Anastasia, Chai té som smakar som glöggté, Sir John/Sir Williams, assam och andra indiska téer. När jag har varit skakig i magen har jag försökt göra téet lite svagare. Jag använder aldrig socker eller mjölk i téet men kan ibland slänga ner en liten skiva citron eller lime i det.

När magen är kass brukar jag undvika svart té och istället dricka snällt té som kamomillté eller svagt nyponté. Tyvärr har jag fått en pavlovsk reflex för just kamomillté och får sjukdomsassociationer när jag dricker det (ibland får jag rena kväljningarna av det! Lite jobbigt när mina kinesiska väninnor envisas med att dricka krysantemunté för att bli vackra…krysantemum smakar precis som kamomill nämligen!). Roibus är också ett snällt té eftersom det egentligen är ett afrikanskt gräs och därför inte innehåller téin. Min kinesiske akupunktör rekommenderar grönt té på morgonen, exempelvis Longjing, Maofeng och andra genuint gröna icke parfymerade téer (jag älskar själv jasminté). Läs mer om té under rubriken drycker.

2 svar på “Frukost”

 1. AnnaKain skriver:

  Tack för en fantastisk sida!
  Jag har endometrios, men inte crohns-diagnos – även om jag misstänker det själv.
  Är otroligt känslig för de livsmedel du varnar för och äter både gluten och mjölkproteinfritt. Letar efter tips när det gäller den stackars magen och bra recept.
  🙂 Keep up the good work!

 2. admin skriver:

  Tack AnnaKarin! Hoppas du hittar bra recept – en del av dem innehåller både tomat och potatis som jag inte längre äter. Tror det är viktigt för oss med endometrios att undvika nattskatteväxter. Endo Resolved (se min länksamling) har en kokbok som är speciellt inriktad för endometrios-patienter. Det verkar vara ungefär samma saker som triggar igång inflammationer i kroppen både vad gäller inflammatoriska tarmsjukdomar och endometrios.
  Lycka till!
  /Tina
  P.S. Hoppas att du inte har Crohn!

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy