Halländsk grönkål

Av , 25 december, 2010 13:16

I Halland brukar man äta grönkål, eller långkål, som det också heter, till julmaten. Här är ett recept som jag fått av en god vän till familjen vars mamma gjorde långkål som smälte i munnen. Jag använder färsk grönkål eftersom det finns i butikerna nu till överkomligt pris. Det finns även förvälld djupfryst grönkål i frysdiskarna som fungerar bra. Då kan man hoppa över förvällningsmomentet i receptet. Det är gott till skinka, korv och rökt lax och fungerar givetvis utmärkt som vintergrönsak även utanför julbordet. Man kan exempelvis använda grönkål istället för spenat som stuvning (som här) eller i soppa.

Halländsk grönkål

  • 250 g färsk grönkål
  • 2 tsk grönsaksbuljong
  • 2 msk ghee
  • Salt, peppar och en knivsudd socker
  • 1 dl oatlygrädde

Repa av bladen från stjälkarna på grönkålen och skär ev av även tjockare stambitar på bladen. Stjälkarna slänger jag.

Koka upp vatten, gärna skinkspad om det ska vara på riktigt julvis annars använder man grönsaksbuljong, i en stor gryta. Jag använder själv LITE vatten så att grönkålen snarare ångas än förvälls. På så sätt inbillar jag mig att näringsämnen som faller ut i kokningen stannar i grytan. Om man vill göra som man SKA så ska bladen förvällas i mycket vatten och jag rekommenderar i så fall att ni använder spadet till soppa.

Låt koka/ångas i 15-20 minuter.

Ta upp bladen ur grytan och finhacka, antingen för hand eller i en mixer. Jag använder mixer och mixar bara lite kort så att det inte blir för finfördelat.

Hetta upp 2 msk ghee i en stekpanna och fräs de förvällda hackade bladen i ghee några minuter. Salta och peppra och tillsätt en knivsudd socker (gärna brunt socker eller varför inte honung?). Rör om.

Häll i lite oatlygrädde och rör om till man får önskad konsistens.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy