Jordgubbssylt

Av , 11 augusti, 2010 09:42

Jordgubbssylt, eller jordgubbssås, som den femåriga bonusdottern kallar det, är gott till pannkakor och att ha i yoghurt (hennes favoriter). Om man tycker att den blir för rinnig kan man blanda i naturligt pektin som man kokat från omogna äpplen eller apelsin/citronskal. En annan variant är att göra rabarber- och jordgubbssylt.

Jordgubbssylt

  • 1 kg (2 liter) jordgubbar
  • 4-5 dl socker
  • eventuellt 0,5 dl vatten
  • eventuellt saften av 1/2 citron (helst ekologisk)

Rensa de färska bären väl och skär dem i mindre bitar. Min mamma brukade hävda att det blev bäst med ”syltbär” dvs små jordgubbar som man antingen kokar hela eller bara delar i två delar.

Koka upp bären med vattnet under ständig omrörning.

Låt koka i 5 minuter och skumma väl med en sked eller hålslev.

Häll i sockret och smaka av så att du får den lagom söt, men inte alltför söt.

Koka sylten vidare i 10 minuter och skumma av vid behov. Häll i lite citronsaft om man vill.

Man kan hälla i naturligt pektin om man vill ha en mer fast sylt – utan pektin blir jordgubbssylten snarare ”jordgubbssås” och väldigt rinnig.

Häll upp sylten på rena burkar som man hällt nykokt vatten i och hällt av precis innan för att sterilisera burkarna. Pga den låga sockerhalten måste man frysa in burkarna så att sylten inte börjar mögla.

Använd som sylt till pannkakor, smörgåsar eller i yoghurt (smakar som fruktyoghurt men är mycket nyttigare för den som tål mjölk – eller använd Alpro Soja Yoghurt eller annan mjölkfri sort).

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy