Mediciner som kan orsaka tarmproblem

Av , 7 juni, 2010 17:16

Jag har tidigare skrivit om att ipren och andra läkemedel som innehåller NSAID (non steroid anti-inflammatory drug) är inte bra för oss kroniskt tarmsjuka då vi kan få återfall i våra sjukdomar av dessa slags läkemedel. De läkemedel som vi ska undvika är de som innehåller:

  • Ibuprofren (Ipren)
  • Acetylsalicylsyra (Magnesyl, Treo, Albyl och Aspirin)
  • Naproxen (Naprosyn)

De enda smärtstillande tabletterna vi kan äta är Alvedon, vilket är tur. En gång sa en onkologsköterska till mig att alvedon var det bästa smärtstillande som fanns, så vi får vara glada att vi åtminstone kan äta det! Läs mitt inlägg om ipren här.

Senare skickade en påläst läsare en lång lista på vanliga skolmediciner som kan orsaka sår i tarmarna och göra våra magar knäppa. Det som är det mest skrämmande med denna lista är att många anti-depressiva mediciner står med och det är oroväckande eftersom många av oss med ont i magen har även själsliga problem då själen verkar delvis sitta i magen. Det är alltför många tarmsjuka som vid närmare eftertanke kan peka ut exakt vilka situationer som de mått dåligt psykiskt och som sedan gjort att de strax därpå insjuknat. Med tanke på att vi har fler neurotransmittrar i magen än i huvudet är det inte så konstigt. Kanske är magen vårt första medvetande istället.

Hursomhelst så innebär det att många som har psykiska problem och ont i magen får dessa nya anti-depressiva mediciner utskrivna och deras magar blir sämre, precis som deras psykiska välbefinnande. Jag har en väninna som varit mycket deprimerad och ätit anti-depressiv medicin och nu är sjukskriven pga stora magproblem. Det bästa sättet att hantera psykiska problem är att ta tag i orsaken till dem. Gå i terapi, gör en ”resa” i ditt inre, sluta stressa eller försök att hantera dina problem så att du inte reagerar psykiskt med magen. Annars blir det svårt att bli frisk, tyvärr. Själv blev jag betydligt bättre i min mage när jag började i terapi för många många år sedan och jag går än idag i terapi.

Anti-depressiva kan vara bra när man är väldigt nere, men pga dess negativa inverkan på våra tarmar och magar så är min rekommendation att äta denna typ av medicin så kort tid som möjligt och försök få tag på en vettig psykolog eller annan professionell som kan hjälpa dig ur depressionen. (Även självhjälpsböcker är bra att läsa, tycker jag!)

Likaså kan naturmedel innehålla saker som gör våra magar skakiga. När man börjar med ett nytt sådant ska man vara försiktig och börja med liten dos för att se hur magen reagerar. Händer inget kan man lugnt öka dosen, annars får man lägga ner just det kosttilägget eller naturmedicinen. Själv har jag reagerat väldigt illa på t ex Silicia (som ska stärka naglar och hår), rosenrot och pycnogenol (en stark antioxidant utvunnen ur pinjeträbark som många cancersjuka blir bättre av, unga personer påstås få högre prestation av den). När man äter naturmedel eller vitaminer är det viktigt att de är så rena som möjligt eftersom vi kan reagera på tillsatserna. Läs mer om detta i följande inlägg om vitaminer och mineraler.

I Jini Patel Thompsons bok Listen To Your Gut hittade jag dessutom följande lista över saker som våra tarmar kan reagera på:

  • MSM (Metylsulfonylmetan) – vilket ofta rekommenderas till oss med tarmbesvär
  • Oligofruktos-sackarider (inulin, prebiotika av olika slag och ickesmältbar stärkelse)
  • Bakteriella jordorganismer
  • Betanin HCL
  • Pepparmyntssmaker
  • Blåbär, citrusfrukter och körsbär (pga för tjockt skal på blåbären och körsbären, för surt i citrusen – jag undrar dock om våra svenska blåbär inte är annorlunda mot de nordamerikanska, så jag håller inte med här!)
  • Askorbinsyra – jag får ont i magen av c-vitamin och kan inte äta det
  • Höga halter av magnesium – kan bara hålla med! Det används t o m som laxermedel ibland, vad jag förstått.

Se alltså upp med alla dessa mediciner och tillsatser och försök att äta så rena saker som möjligt för att inte reta tarmen. Om du har problem med magen när du äter naturmedel eller vitaminer kan det vara substanser i dessa som du inte tål så det är bra att ha koll på vad som står på innehållsförteckningen.

Slutligen: observera att listorna över naturmedelssubstanser och skolmediciner inte är statisk. Det kan faktiskt vara så att just DU är det unika fallet som är ett undantag från regeln. Jag känner flera personer som är just detta och bara för att ett symptom inte står i FASS eller finns registrerat någonstans betyder det inte att man inte kan reagera på en substans. Det allra bästa är att helt enkelt känna efter i sin kropp om den reagerar på en ny substans/medicin/naturmedel/vitamin/mineral/antioxidant som du tillför kroppen. Det är ju trots allt så att du känner din kropp bättre än någon annan. Våga lita på din intuition vad gäller din kropp och vad den tål och inte tål!

7 svar på “Mediciner som kan orsaka tarmproblem”

  1. Lisa skriver:

    Hej!

    När jag hade fött barn med kejsarsnitt fick jag diklofernak (stavas det så) av läkaren på förlossningen. Jag påtalade vid flera tillfällen (och det stod även i min journal) min ulcerös colit. Fick givetvis ett skov efter förlossningen vilket inte var så kul med en nyfödd liten bäbis. Ett år efter (med några skov till och en kortisonbehandling) orkade jag anmäla läkaren och fick 13 000 i ersättning. Min tarmsköterska sa att diklofernak var som ett rävgift för tarmen och kunde sätta igång ett skov. Läkaren var dåligt påläst och tydligen även jag i mitt omtöcknade tillstånd. Hon skev ut en kur på 5 dagar med diklofernak som jag glatt mumsade i mig för att slippa smärtan.

    Intressant hemsida, ska lägga till den bland mina favoriter. Har för övrigt köpt boken ”råsmart familj” som inspirerat mig till mindre socker, mjöl och mjölk.

  2. admin skriver:

    Ja, vad ska jag säga. Det verkar vara vattentäta skott mellan läkarvetenskaperna. Grattis dock till att du fick ersättning! De flesta läkare är kunniga på sitt område och inte på någon annans. Kanske är det en bra idé att printa ut listan som den andra läsaren satt ihop och ta med när man ska göra något större ingrepp på sjukhus?

    Många med IBD som föder barn verkar dock få återfall ungefär tre månader efter förlossning, enligt min doktor. Tror att det har att göra med att immunförsvaret går tillbaka till hur det brukar vara och då blir knasigt igen. Jini Patel misstänker att det har att göra med snabbt sjunkande progesteronhalter.

    Tack för att du gillar min hemsida!

    /Tina

  3. anna-karin skriver:

    Story of my life!

    Jag fick panikångest och depression för flera år sedan och började medicinera med antidepressiva.
    Visserligen insjuknade jag i UC två år efter jag slutat med antidepressiva men det låter skrämmande likt att det kan höra i hop…

  4. Margareta skriver:

    Tack för att du delar med dig.

  5. Marie skriver:

    Hej
    Jag Har crohns tarmsjukdom,sedan 80 talet.Varit ”frisk” dom senaste 15 åren,med ett litet skov.Nu har jag fått ett skov igen,och det tack vare värktabletter.Naproxen och Voltaren.Visste inte detta,det känns för jäklgt att sånna mediciner kan utlösa denna sjukdom igen.

  6. admin skriver:

    Hej Marie,
    Ja, visst är det hemskt att dessa vanliga värktabletter kan orsaka återfall. Hoppas fler upptäcker det så färre blir sjuka.
    Kämpa på och lycka till med att bli frisk!
    /Tina

  7. […] Mediciner som kan orsaka tarmproblem: http://tinasmagmat.se/?page_id=478 Share this:Klicka för att dela på TwitterDela på FacebookKlicka för att dela till […]

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy