Sesammjölk

Av , 13 januari, 2013 10:46

Ett nyttigt och gott alternativ till mjölk är att göra sin egen sesammjölk. Det är enkelt att göra och billigt. Det enda man behöver är en mixer och en påse sesamfrön. Om man använder oskalade sesamfrön blir det lite beskare, men mer näringsrikt. Jag brukar använda hälften skalade, hälften oskalade. Om man tycker att det är för beskt kan man söta med lite honung. Ett plus är att bovete och sesamfrön har en bra proteinkombination och är alltså en fullvärdig proteinkälla för veganer. Jag brukar förvara min sesammjölk i en glasburk i kylen och den håller sig några dagar. Om man tycker det blir för ”starkt” kan man spä ut den med mer vatten.

 • 2 dl sesamfrön
 • 6 dl vatten
 • ev lite honung

Lägg sesamfröna i vatten på kvällen innan, pressa gärna i lite citronsaft, typ en tesked. På morgonen sköljer du av dem i ett finmaskigt durkslag. Mal sesamfröna i en mixer/food processor ett par minuter, tillsätt ev lite vatten om de tenderar att fastna på mixerns vägg och inte blir mixade. Tillsätt lite vatten i taget och fortsätt mixa tills drycken är riktigt finfördelad.

Sila eventuellt bort fröna (de kan användas som peeling i duschen om ni vill få lenare hud). Den går också att använda i bröd eller i färs.

Det går också att hälla i 1 dl sesamfrön och 1 dl solrosfrön istället och testa nya sorters nötmjölker, t ex mandelmjölk eller solrosfrömjölk. Fantasin är begränsningen. Om man använder solrosfrön ska man inte baka med bikarbonat med dem eftersom de färgar allt grönt (såvida man inte vill ha gröna kakor!). Bikarbonaten tar nämligen fram den klorofyll som finns i solrosfröna.

2 svar på “Sesammjölk”

 1. Katarina skriver:

  Hej Tina!

  Jag har aldrig provat att göra egen sesammjölk men blev nyfiken på att testa så jag sökte lite information om sesammjölk. Jag fann då en källa som menade att sesamfrön innehåller så mycket oxalsyra – vilket hindrar kalciumupptaget – och därför gör dessa oanvändbara som kalciumkälla! MEN, det fanns ett knep för att komma förbi detta. Nämligen att först lägga fröna i blöt över natten i vatten och citronsaft, innan du mixar dem till mjölk.
  Hon som lagt upp denna information är alternativmedicinare och här är länken till hennes hemsida:
  http://halsoalternativet.blogspot.se/2013/05/gor-sesammjolk-mer-lattupptaglig.html
  Ett litet tips! Ha det gott!

 2. admin skriver:

  Tack, Katarina! Det var ett bra tips som jag ska testa!
  /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy