Grillad inlagd zucchini
Den här grillade inlagda zucchini passar, precis som grillad inlagd aubergine, alldeles utmärkt till grillat kött eller grillad fisk. De kan med fördel göras ett par dagar i förväg eftersom de blir godare om de får stå och dra sig i olivoljan och vinägern med vitlök och kryddor. Zucchini är en, enligt mig, underskattad grönsak här i Sverige. Den är lättsmält, lätt att tillaga och god.
Jag har använt en grillpanna (dvs en stekpanna med ränder) för att steka zucchinin. På så sätt får de en vackrare stekyta och blir snyggare i sin skål. Man kan givetvis använda andra kryddor till inläggningen, exempelvis borde lite timjan fungera bra.
Grillad inlagd zucchini
- 1 liten zucchini
- salt
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 2 msk olivolja
- 1 msk balsamicovinäger
- salt och färskmald svartpeppar
- färsk basilika, finhackad
Skär upp zucchinin smala slantar eller skär upp den i skivor på längden, max 0,5 cm tjocka.
Stek zucchinibitarna på båda sidor några åt gången i en grillpanna (eller på en öppen grill).
Lägg de färdigstekta zucchinibitarna i en skål och häll på olivolja, balsamicovinäger, salt, peppar och finhackad färsk basilika. Rör runt väl och låt stå en stund före servering.
Det går utmärkt att lägga dem i en burk så att de kan suga i sig ordentligt av kryddvinägern och vitlöken. De håller sig minst en vecka i kylen (de brukar dock inte överleva så länge hemma hos mig där de äts upp alltför fort!).