Alkohol

Av , 27 maj, 2010 17:45

Alkohol är inte bra för våra magar eftersom det är surt och dessutom kan påverka vår tarmbakterieflora och våra levrar, som kan vara redan under hård press pga läckande såriga tarmar som gör att dåliga bakterier, organismer och gifter lagras upp där lättare än  hos friska. Det finns tarmsjuka som drabbas av skrumplever pga sin tarmsjukdom så varför utsätta tarmen och levern för extra press?

Jag märker själv en markant försämring om jag dricker mer än ett glas vin, nästa dag är magen i lätt uppror. I ärlighetens namn ska jag erkänna att även jag drack alkohol, ibland i större mängder, när jag var yngre. Som tonåring såg jag ju hur alla söp som små djur runtomkring mig och det verkade coolt, så jag frågade min dåvarande snälle doktor hur mycket jag egentligen kunde dricka. Rådet jag fick var att det var OK att dricka lite grann, bara jag inte drack så att jag spydde. Ett ganska bra råd egentligen eftersom det inte är så kul att dricka sig apfull och tillbe den vita porslinsguden…

Nuförtiden dricker jag mycket måttligt och kan vid festligare tillfällen, när magen är bra, dricka kanske 1-2 glas vin förutsatt att jag äter något till. Jag har märkt att när magen är på återhämtning efter ett skov så är det bäst att undvika alkohol helt. Givetvis är det, som alltid, trial and error, som gäller med alkoholmängden man sätter i sig. Och ingen mår ju bra av att få i sig för mycket alkohol i längden. Jag har även fattat beslutet att eftersom jag äter imurel/azatioprin, som ju sliter lite på levern, så ska jag vara försiktig med mängden alkohol som jag häller i mig.

De som märker att de inte tål gluten ska undvika alkohol med gluten i som exempelvis öl och alkohol gjord på sädeslag som whiskey och brännvin. Det verkar vara lite omtvistat huruvida gluten verkligen lyckas ta sig in i vodka och brännvin eftersom det ju är en destilleringsprocess. Min egen erfarenhet är att magen tål ganska lite starksprit, en eller två snapsar är vad jag klarar. För den som vill kolla halten av gluten har Livsmedelsverket publicerat en studie på detta här.

Garanterat glutenfria drycker är vin, sherry, portvin, madeira, cognac, armagnac och rom. För den som är överkänslig mot pollen kan det vara bra att satsa på lite finare och äldre rödviner eftersom rödvin ibland kan få oss pollenallergiker att börja nysa, men det skadar ju inte magen.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy