Friterad tofu i gryta

Av , 11 juli, 2010 19:52

Jag älskar tofu, sojabönsost. Det är en ganska okänd ingrediens i det svenska köket, men efter mina många vistelser i Asien har jag fallit för tofu totalt och diggar den vita ibland lite dallriga konsistensen.

Den här rätten är baserad på friterad tofu, som man kan köpa i asiatiska affärer här i Stockholm. Den är ljusbrun och skuren i trekanter. Om man inte får tag på friterad tofu kan man köpa hård tofu och skära den i fyrkanter och fritera den själv. Värm i så fall olja till 200° för att därefter sänka ner några tofubitar åt gången och fritera dem i ungefär 4 minuter tills de är gyllenbruna.

Ostronsås innehåller tyvärr gluten så denna rätt fungerar inte för er som är svårt glutenallergiska. Andra speciella ingredienser är kinesisk svamp, som också går att köpa torkad i asiatiska butiker. För er som inte hittar detta går det att använda vanliga champinjoner. Kom ihåg att skära svampen i smala bitar så att det är lätt att tugga (och smälta). Om du har förträngningar i tarmen kan man antingen skära svampen i mycket små bitar eller helt enkelt skippa den.

Som vanligt är hemligheten med kinesisk mat att ha allt redo och uppskuret, såserna färdiga i skålar innan man börjar tillaga maten.

Obs att tofu inte är så bra för den som har problem med sköldkörteln, vilket många av oss med tarmsjukdomar har. Ät därför denna rätt sällan eller skippa den helt. Den fungerar också att äta utan tofu.

Friterad tofu i gryta (2-3 personer)

  • 6 medelstora torkade kinesiska svampar
  • 1 paket friterad tofu à 250 g (eller 1 paket vanlig tofu, se ovan)
  • 4 stora blad kinesisk sellerikål
  • 2-3 msk olja (jordnöt eller majs, dvs utan smak)
  • 2 tunna skivor färsk ingefära
  • 1-2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2-3 salladslökar, finskurna, eller en liten bit purjolök (det gröna och vita för sig)
  • salt

Sås

  • 1 tsk potatismjöl
  • 5 msk vatten från blötläggningen av svampen eller klar buljong
  • 2 tsk mörk sojasås
  • 2 msk ostronsås

Skär kinakålen i 2,5 cm långa bitar, skär purjolöken i 0,5 cm tjocka bitar (skilj vitt från grönt) och hacka finare, hacka vitlök och skiva ingefära.

Blanda till såsen.

Häll i oljan i en gryta och hetta upp. Tillsätt vitlök och ingefära och rör om med en sked så att det inte fastnar på grytans botten i max en minut.

Lägg därefter i salladskålen (kinakålen) i grytan och rör om och lägg därefter i den vita delen från purjolöken.

Tillsätt den friterade tofun, såsen och rör om. Låt koka upp och puttra i 5 minuter tills allt kokat ihop.

Lägg i den finhackade delen av den gröna purjolöken (eller vårlöken) och rör om.

Servera med hirs eller ris.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy