Blomkålsmos

Av , 19 januari, 2013 16:00

Tidigare gjorde jag mitt eget potatismos, men sedan jag lämnade potatisens förlovade land har jag ibland gjort blomkålsmos istället. Det är inte lika gott men helt OK och framför allt så blir min mage betydligt gladare än om jag äter potatismos.

Blomkålsmos fungerar som tillbehör till Wallenbergare och andra rätter där man vill ha potatismos. Kom ihåg att blomkålsmos är väldigt kalorisnålt: 100 g blomkål ger 27 kalorier mot 100 g potatis som ger 87 kalorier. Inte undra på att man blir väldigt hungrig om man tar lika mycket blomkålsmos som man skulle ta potatismos. Däremot gör jag blomkålsmos ungefär på samma sätt som med potatismos. Om man gör blomkålsmos med hemmagjord kokosmjölk är den SCD-legal.

Blomkålsmos

  • 1 stort blomkålshuvud
  • 2 msk ghee
  • 1 dl oatlygrädde eller kokosgrädde/kokosmjölk
  • Muskotnöt, salt och peppar

Skölj blomkålen och skär upp i mindre bitar/buketter. Lägg i en ångkokare och koka sakta i en kvart tills den är mjuk och går sönder när du tar i den med en gaffel. Spara gärna vattnet under blomkålen och använd det som buljong för soppa eller i själva moset.

Tag upp blomkålen och lägg i en bunke. Stompa blomkålen med en potatisstomp (lite ironiskt!) eller mixa det i en mixer. Häll i ghee, grädde och kryddor efter smak.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy