Capritårta

Av , 30 mars, 2013 10:52

Den här tårtan är lätt att göra och mycket god, men väldigt mäktig. Den är glutenfri och helt klart värd att testa om man gillar choklad.

Capritårta (16 bitar)

  • 200 g mald sötmandel (eller 4 dl mandelmjöl)
  • 200 g mörk choklad (utan mjölk i)
  • 200 g ghee
  • 1 dl vit rom
  • 5 ägg – separerade i gulor och vitor
  • 2 1/2 dl socker
  • 2 msk maizena
  • 1/2 msk bikarbonat (eller 1 msk bakpulver, jag använder inte bakpulver för det innehåller potatismjöl)
  • 1 tsk salt

Sätt ugnen på 150°.

Mal mandeln på mandelkvarn (eller i mixer, men då måste man skaka den i en plastpåse efteråt för att den inte ska bli för kompakt).

Smält ghee och choklad på låg värme, ev i vattenbad. Låt svalna och häll i rommen.

Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt mandelmjöl, maizena, bikarbonat/bakpulver, salt och sist chokladen.

Vispa äggvitorna hårt och blanda i smeten.

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen cirka 50 minuter. Känn efter med sticka om den är färdig.

Låt kallna i formen och ta ut den och pudra med lite florsocker.

Servera som den är eller med lite färsk frukt, eller med grädde/glass. Vispad kokosgrädde blir nog också gott till, liksom någon god sorbet.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy