Fab 5 kyckling

Av , 1 juni, 2010 17:41

För några år sen visades TV-programmet Fab 5 (på engelska Queer eye for the straight guy) där ett gäng hippa gays stylade om töntiga heterokillar till att bli mer hunkiga. En av killarna var expert på mat och lärde ut en god kycklingrätt till en av de hopplösa straighta killarna. I princip var det viktigaste att man tog örtsmör, vilka gröna örter man ville, och stoppade in under skinnet på kycklingen så att den blev riktigt saftig och skinnet blev knaprigt.

Jag tycker att dragon fungerar bäst, men det går givetvis att använda andra gröna kryddor. Jag brukade lägga potatisklyftor bredvid kycklingen i en ugnsform och fylla kycklingen med en uppskuren citron som jag först pressar över kycklingen. Potatisen blir då lite lätt krispig och en del potatisklyftor blir lite soggiga av kycklingspadet och citronsaften. Såsen på skysåsen är god.

OBS! Numera har jag skippat potatisen och kör med sötpotatis, zucchini, pumpa, morötter, palsternacka och rödlök istället. Då kör jag en större ugnsform för att få plats med alla grönsaker. Ett tips är att lägga dem i en ugnsform med galler och sedan lägga på galler med kycklingen ovanpå. Jag har också förbättrat receptet genom att lägga till zest, dvs rivet citronskal från ekologisk citron, i örtblandningen. Ibland är jag lat och blandar bara örterna med citronrivet och penslar på kycklingen, som givetvis numera är ekologisk eller majskyckling (utan antibiotika men sannolikt uppfödd på GMO-majs). Man kan även göra kalkon på liknande sätt, men då får kalkonen vara inne i ugnen längre och vara täckt med aluminiumfolie, vilket kycklingen här också behöver ibland. Jag brukar vända på kycklingen ett par gånger i ugnen för att grilla hela kycklingen inklusive undersida.

Fab 5 kyckling

  • 1 hel kyckling
  • 50 g ghee (eller smör)
  • 3 msk torkad dragon
  • 1 pressad vitlök (valfritt)
  • salt och peppar
  • 1-2 ekologiska citroner, riv av skalet till smörblandningen
  • 3 kvistar rosmarin eller 2 msk torkad rosmarin
  • grönsaker av olika slag: butternutsquash, zucchini, morötter, sötpotatis, palsternacka, jordärtskocka, rödlök, hela vitlöksklyftor
  • olivolja

Skala och skär upp grönsakerna i större bitar på 2-3 cm. Lägg i oljad ugnsform.

Lägg kycklingen ovanpå grönsakerna eller på gallret ovanpå grönsakerna.

Blanda ghee med dragon, ev vitlök, salt och peppar till ett mjukt örtsmör. Riv citronen(erna) fint och blanda i det rivna citronskalet i örtsmöret.

Stoppa in örtsmöret under skinnet på kycklingen, både vid kycklingbröst och lår. Använd en vanlig matkniv för att komma åt bättre.

Skär citronerna i halvor och därefter i kvartar. Pressa citronsaft ovanpå kycklingen och i kycklingen där man sedan stoppar in citronerna med rosmarinkvistarna/den torkade rosmarinen.

Grilla kycklingen och grönsakerna i ugnen i 200 grader i 60 minuter tills kycklingen är färdig och inte längre rosa inuti.

TIPS: För den som är känslig mot fett kan man helt enkelt skippa att lägga in örtsmöret under skinnet och lägga dragon, salt och peppar ovanpå kycklingen och därefter pressa citron ovanpå den. Det blir OK om ej lika gott. Jag tror att majoriteten av smöret faktiskt rinner ut i formen så kycklingen är fortfarande relativt smal om man vill testa trots fettreducerad kost.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy