Grillade lammspjäll

Av , 11 juli, 2010 20:18

Lammkött är gott och sägs vara nyttigare för oss att äta än stackars grisar som är fulla med konstiga mediciner för att hålla sig friska. Jag tycker om lammkött och en favorit är lammspjäll eller lamb racks som det heter på utrikeska. Observera att lammköttet dock inte ska vara alltför blodigt eftersom våra magar kan ha svårt att smälta rått kött. Jag brukar steka/grilla köttet tills det är lite lätt rosa inuti.

Jag tycker att man kan marinera lammköttet i marinaden mellan 30 min till 2-3 timmar så att marinaden ger god smak åt köttet. Godast blir det om man grillar lammspjällen på en grill med kol (eller gasol – enligt en undersökning jag nyligen läste om detta var det ingen större skillnad på grillningen, inte ens experterna kunde smaka skillnad).

Bilden nedan visar grillade lammspjäll med olika tillbehör som grlllade inlagda auberginer, grillade inlagd zucchini, getoströra och potatisklyftor i ugn.

Grillade lammspjäll (4 portioner)

  • 4 lammspjäll med vardera 4 kotlettben
  • 2 msk extra jungfrulig olivolja
  • 2 msk citronsaft (motsvarande en halv pressad citron, obs undvik färdig citronsaft på plastcitron eller flaska)
  • 2-3 msk finhackad färsk rosmarin (eller 1-2 msk torkad rosmarin)
  • 2 pressade vitlökar
  • svartpeppar
  • Flingsalt

Blanda ihop marinaden (utan salt) och skär upp lammspjällen i bitar om fyra kotlettben per styck.

Lägg lammspjällen i en skål och häll på marinaden så att allt kött är täckt med marinad. Låt stå i 30 min eller uppemot tre timmar. Vänd lammspjällen med jämna mellanrum så att marinaden kan tränga in ordentligt i köttet.

Grilla lammspjällen på en öppen grill (perfekt sommarmat!) med glöd i 5-10 minuter per sida. Strö på flingsalt på köttet innan det läggs på grillen.

Lammspjällen är klara när de ser lite rosa ut inuti.

Servera med potatisklyftor i ugn, grillade inlagda grönsaker, getostkräm och sallad.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy